Revisie

Revisies zijn versies van een pagina of een bericht in WordPress. Doordat na elke keer wanneer je op Concept opslaan, Publiceren of Bijwerken klikt een versie wordt opgeslagen, kan je makkelijk terugkeren naar een eerdere versie van de content.

Wat zijn revisies in WordPress?

De revisie is een WordPress-functie waarmee je wijzigingen kunt bijhouden en inhoud kunt herstellen wanneer dat nodig is. Elke keer dat je een bericht of pagina opslaat, creëert autosave een revisie – een opgeslagen versie van de inhoud op dat moment. Dit betekent dat als je fouten maakt, per ongeluk iets verwijdert of gewoon terug wilt naar een eerdere versie, revisies je die mogelijkheid bieden. Met revisies kun je twee versies naast elkaar vergelijken, alle bestaande autosaves bekijken en zelfs met één klik oudere versies herstellen. Het is dus belangrijk om te begrijpen hoe ze werken om er het meeste uit te halen!

Verschil tussen revisies en autosave

Autosave en revisies zijn verwant, omdat autosave elke keer dat je opslaat een nieuwe revisie aanmaakt. Maar autosaves worden automatisch opgeslagen, terwijl revisies handmatig moeten worden aangemaakt door in WordPress op de knop Publiceren of Bijwerken te klikken. Autosaves gebeuren vaker dan revisies, zodat je je werk niet verliest als er iets fout gaat – bijvoorbeeld als je computer crasht. Revisies daarentegen worden handmatig opgeslagen en zijn bedoeld om wijzigingen in de tijd te volgen.

Hoe kan je een revisie terugzetten in WordPress?

Het terugzetten van een revisie is vrij eenvoudig. Alle automatisch opgeslagen en handmatig opgeslagen concepten worden opgeslagen in het tabblad Revisies. Om ze te bekijken, ga je naar de post- of pagina-editor en klik je rechtsboven op “Revisies”. Dit toont u een lijst van automatisch opgeslagen versies met een overzicht van wat er tussen elke automatische opslag is gewijzigd. Van hieruit kun je twee verschillende versies naast elkaar leggen, een oudere versie met één klik herstellen of zelfs een revisie verwijderen als die niet meer nodig is.

Aantal revisies

Revisie terugzetten

Revisie terugzetten

WordPress revisies beheren

Revisies worden opgeslagen in de database en kunnen naar verloop van de tijd veel ruimte innemen, het is daarom goed om na te denken hoe je met revisies wilt omgaan. Hieronder lees je hoe je het aantal revisies kan beperken, revisies kan verwijderen en revisies in zijn geheel kan uitschakelen.

Aantal Revisies beperken

Het is mogelijk om het aantal revisies dat wordt bijgehouden per pagina of bericht te beperken. Revisies kunnen je database groot en zwaar maken en in veel gevallen is het ook niet nodig om revisies zo lang te bewaren. Wie wil er 50 versies van een pagina bewaren?

Het is mogelijk om het aantal revisies te beperken in het configuratiebestand wp-config.php door de volgende code te plaatsen:

define( 'WP_POST_REVISIONS', 7 );

Met deze code bewaar je alleen de laatste 7 revisies van je pagina of bericht. Oudere revisies worden automatisch verwijderd.

Revisies verwijderen

Als je je database wilt opschonen, is het goed om regelmatig je oude revisies weg te gooien. Hiervoor zijn diverse plugins beschikbaar zoals WP-Rocket. LET OP! Maak wel altijd een backup van je database voordat je dit doet.

Revisies uitschakelen

Wil je helemaal geen revisies bewaren? In dat geval kan je de volgende code plaatsen in wp-config.php:

define( 'WP_POST_REVISIONS', false );

Vanaf nu worden er helemaal geen revisies meer opgeslagen en worden alle oude revisies verwijderd.

Dit zorgt er dus wel voor dat er binnen WordPress geen backups zijn voor je pagina’s en berichten. Het is uiteraard wel aan te raden om af en toe een backup te maken van je website. Dit doe je door een WordPress backup plugin te gebruiken, of door gebruik te maken van een hosting partij die automatische backups maakt van je website en database.

Samenvatting

Revisies zijn een van de handigste functies bij het werken met WordPress. Ze stellen je in staat om terug te gaan in de tijd, en wijzigingen aan te brengen of fouten ongedaan te maken zonder dat je alles handmatig vanaf nul moet herschrijven.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over het gebruik van WordPress revisies.