Wat is wp-config.php?
wp-config.php is een belangrijk configuratiebestand voor WordPress websites. Het geeft vitale informatie over de database en bevat instellingen voor autosave, authenticatiesleutels, salts (code waarmee belangrijke onderdelen van WordPress beveiligd is) en meer.
Het wp-config.php bestand begrijpen
Het wp-config bestand bevat vele essentiële informatie over de WordPress installatie. Laten we nader kijken naar de verschillende onderdelen die standaard in het bestand staan.
Database informatie
Het bestand wp-config.php heeft informatie nodig over de database om deze te verbinden met WordPress. Het bevat gegevens zoals de gebruikersnaam, hostnaam, wachtwoord en naam van de database.
Deze gegevens ontvang je doorgaans van je webhosting leverancier.
Verificatie-keys en salts
Dit zijn reeksen van willekeurige tekens die de beveiliging van uw website helpen verbeteren door kwaadaardige aanvallen van hackers te voorkomen. Het is belangrijk dat u de standaard tekst aanpast voor een willekeurige tekst, zodat hackers deze niet kunnen raden. Zodoende kunnen WordPress hacks worden voorkomen. De salts vind je terug op onderstaande regels en dien je dus aan te passen naar een eigen, unieke reeks:
define( 'AUTH_KEY', 'put your unique phrase here' );
define( 'SECURE_AUTH_KEY', 'put your unique phrase here' );
define( 'LOGGED_IN_KEY', 'put your unique phrase here' );
define( 'NONCE_KEY', 'put your unique phrase here' );
define( 'AUTH_SALT', 'put your unique phrase here' );
define( 'SECURE_AUTH_SALT', 'put your unique phrase here' );
define( 'LOGGED_IN_SALT', 'put your unique phrase here' );
define( 'NONCE_SALT', 'put your unique phrase here' );
WordPress database prefix
U kunt de database prefix wijzigen om het hackers moeilijker te maken uw website aan te vallen. Dit ziet u terug in deze regel:
$table_prefix = 'wp_';
Standaard is de table prefix wp_. Je kan deze aanpassen naar een eigen prefix.
WordPress fout logging en debugging modus
WordPress kan fouten op je website loggen, zodat je problemen kunt oplossen. Dit kan je openbaar doen door de debug functie aan te zetten wanneer je de problemen direct wilt oplossen met de volgende regel code:
define( 'WP_DEBUG', true );
Door het aanzetten van de debug modus zijn foutmeldingen voor iedereen te zien wat niet altijd wenselijk is. Het is daarom handiger om gebruik te maken van fout logging als je niet direct bezig bent om fouten op te lossen. De fout logging kan je aanzetten met deze code:
// Enable Debug logging to the /wp-content/debug.log file
define( 'WP_DEBUG_LOG', true );
Hoe kan je wp-config.php aanpassen?
Het rechtstreeks bewerken van wp-config.php kan u helpen bij het aanpassen van uw WordPress website, maar het moet met grote voorzichtigheid gebeuren omdat verkeerde configuraties fouten of beveiligingsproblemen kunnen veroorzaken. Zorg ervoor dat u een back-up maakt van het bestand voordat u wijzigingen aanbrengt!
U kunt het wp-config bestand rechtstreeks in cPanel bewerken, of u kunt een FTP-client als Filezilla gebruiken om wijzigingen aan te brengen. Zorg ervoor dat u uw wijzigingen opslaat en de gewijzigde kopie van het bestand uploadt.
Gevaren van het aanpassen van wp-config.php
Het rechtstreeks wijzigen van wp-config.php kan een riskante onderneming zijn als je niet begrijpt wat de code doet. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je back-ups van je bestanden hebt voor het geval er iets misgaat. Bovendien kan sommige code technisch zijn, dus het is belangrijk dat u begrijpt wat elke instelling doet voordat u wijzigingen aanbrengt.
Het is voor alle WordPress gebruikers essentieel om de basis van wp-config.php te begrijpen en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen alvorens het bestand te bewerken. Wees voorzichtig bij het wijzigen van dit bestand, want een verkeerde configuratie kan allerlei problemen veroorzaken!
Overige wp-config.php instellingen
Naast de standaard instellingen zullen diverse plugins ook hun configuratie toevoegen aan het wp-config.php bestand. Te denken valt hierbij o.a. aan caching plugins, fotocompressie plugins en een SSL plugin.
Naast de plugin instellingen, kun je zelf ook extra instellingen toevoegen aan het configuratiebestand. Hier enkele voorbeelden:
Automatische WordPress updates uitschakelen
WordPress doet regelmatig automatische updates – meestal als beveiligingsupdate. Mocht je dit niet willen omdat je bang bent dat dit problemen kan veroorzaken aan de werking van jouw website, dan kan je dit uitzetten met deze instelling:
define('WP_AUTO_UPDATE_CORE', false);
Autosave interval
De autosave interval is hoe vaak WordPress je inhoud voor je opslaat voor het geval er iets gebeurt en je je werk niet kunt opslaan. Je kunt deze instelling aanpassen met deze regel:
define( 'AUTOSAVE_INTERVAL', 60 );
Revisies
De revisielimiet stelt het maximum aantal revisies in dat WordPress zal opslaan voor elke post of pagina. Door dit lager in te stellen kun je de database van je website grootte kleiner en laat het sneller lopen. U kunt deze instelling aanpassen met deze regel:
define( 'WP_POST_REVISIONS', 10 );
Upload map wijzigen
Wil je afwijken van de standaard upload map? U kunt een aangepaste opgeven met deze regel:
define('UPLOADS', '/Jouweigenfolder');
Er zijn nog vele andere opties die je kunt instellen binnen wp-config.php om je WordPress website verder te configureren. Je kan hier meer informatie lezen over overige configuratie binnen het wp-config.php bestand.
Samenvatting
wp-config.php is een kritisch bestand voor WordPress websites dat belangrijke configuratiewaarden instelt, zoals database verbindingsinstellingen, beveiligingsreeksen en aangepaste urls. Het is belangrijk om te begrijpen wat elke instelling doet voordat je wijzigingen aanbrengt, omdat verkeerde configuraties grote fouten of beveiligingsproblemen kunnen veroorzaken. Zorg ervoor dat je een back-up maakt van het wp-config.php bestand voordat je wijzigingen aanbrengt!
Wil je dat Webconstructions jouw WordPress website configuratie instelt? Neem contact op.