Lokale SEO in 015 – Winnen in jouw woonplaats
Als je wilt scoren in jouw regio op Google, Apple Maps en andere lokale zoekmachines, is het verstandig om een goede lokale SEO strategie te hebben. In dit artikel gaan we in op alle onderdelen waarop jij beter kan scoren in jouw regio.
Inhoud van dit artikel
Wat is lokale SEO?
Lokale SEO of lokale zoekmachine optimalisatie, wellicht heb je hier wel eens van gehoord. Deze manier van zoekmachine optimalisatie is gericht op jouw vestigingsplaats of regio. Lokale SEO is er op gericht om juist mensen van dichtbij te trekken naar de website. Dit is met name handig voor kleine ondernemers die geen groot doelgebied hebben.
Wist je dat uit onderzoek blijkt dat 46% van de zoekopdrachten lokaal zijn? Toch blijkt dat veel ondernemers geen Google Mijn Bedrijf (Google My Business) account hebben, waarop zij hun lokale activiteiten promoten.
Een ongeclaimde Google Mijn Bedrijf listing, te herkennen aan de “Bent u eigenaar van dit bedrijf” link in het Knowledge Graph resultaat.
Als jij jouw bedrijf ook nog niet geclaimd hebt. Doe dit dan direct na het lezen van dit artikel.
Het hebben van een Google Mijn Bedrijf pagina is de eerste stap voor het opzetten van een goede vindbaarheid in jouw regio. Maar er zijn nog veel meer zaken waar je aan moet denken bij lokale SEO…
Hoe ziet lokale SEO eruit?
Als je een zoekopdracht intikt met de plaatsnaam of “in de buurt”, zie je meestal de volgende opbouw in de zoekresultaten:
Advertenties
Advertenties
Google heeft natuurlijk zelf ook een verdienmodel en verkoopt natuurlijk graag advertenties. Daarom worden bovenaan meestal maximaal 4 advertenties getoond. Dit is zowel op mobiel als op een PC.
Google Maps resultaat
Google Maps
Vervolgens toont Google zijn eigen product: Google Maps. Ook hier bestaat weer de mogelijkheid om te adverteren en zo bovenaan in de Google Maps resultaten te komen.
Organische zoekresultaten
Organische zoekresultaten
Hierna komen de ‘normale’ resultaten. Uit onderzoek blijkt dat 75% van de mensen alleen op de eerste 3 zoekresultaten klikt. Het is dus heel belangrijk om hier hoog te scoren. Laten we eens nader bekijken waarop Google je website lokaal rankt.
Doe de mobiele check
Laten we starten met de basis. Veruit de meeste lokale zoekopdrachten komen vanaf mobiel. Het is daarom belangrijk dat je website Mobile friendly is. Dit kan je checken door naar Google’s mobiele testtool te gaan.
Mobile friendly test score Webconstructions
Het is belangrijk dat je mobiele website snel en gebruiksvriendelijk is. Wil je je resultaten op je mobiele WordPress website verbeteren? Lees dan ons artikel met 15 tips voor een gebruiksvriendelijke mobiele WordPress website.
Op welke termen wil jij scoren met lokale SEO?
Het is belangrijk om doelgericht te werk te gaan. Op welke termen wil jij scoren voor je lokale bezoekers? Start met een keyword onderzoek.
Dit is vaak makkelijker dan je denkt. Denk logisch na over welke producten en diensten jij levert en waarop bezoekers zouden zoeken. Heb je bijvoorbeeld een loodgietersbedrijf in Rotterdam, dan zoeken de meeste mensen op termen als:
“loodgieter in rotterdam”
“nood loodgieter in rotterdam”
“verstopte afvoerreiniging in rotterdam”
Als je eenmaal weet wat de termen zijn waarop jij wilt scoren, dan kan je hierop de artikelen en pagina’s op je website aanpassen. Door relevante content te schrijven over de zoektermen waarop je gevonden wilt worden, zorg je ervoor dat Google deze termen automatisch aan jouw bedrijf gaat koppelen en dus ook gaat tonen in de zoekresultaten.
Als je meer inspiratie wilt over hoe je meer relevante content kan schrijven, raad ik je aan om eens het artikel “de ultieme SEO-strategie voor 2020” te lezen.
Hoe scoor je binnen Google Maps?
Google Maps haalt de meeste van zijn data uit Google Mijn Bedrijf. Hier kan de eigenaar van een bedrijf zijn eigen informatie delen. Het gaat hier om:
- Naam van het bedrijf
- Bedrijfslogo
- NAW-gegevens
- Telefoonnummer
- Openingstijden
- Website
- Servicegebied
- Producten en Diensten
- Introductietekst
- Afspraak link
- Labels (Tags)
- Foto’s
Het invullen van deze gegevens geeft een compleet beeld van de organisatie. Ook helpt het om de informatie te tonen bovenaan de zoekresultaten in een kaart. Zie hier bijvoorbeeld het zoekresultaat van de zoekopdracht “webconstructions telefoonnummer”:
Telefoonnummer zoekopdracht
Na het invullen van je Google Mijn Bedrijf account, dient er een verificatie plaats te vinden. Dit kan via:
- Via de post: Google stuurt een brief met een verificatie code naar het opgegeven postadres.
- Via telefoon: Google stuurt een verificatie code naar het opgegeven telefoonnummer via SMS.
- Via email: Een directe verificatie optie, die beschikbaar is als je dezelfde login gebruikt voor zowel Google Mijn Bedrijf als Google Search Console.
Na verificatie worden de aangepaste bedrijfsgegevens getoond bij de google maps listing en ook in de extra kaart als men op je bedrijfsnaam zoekt.
Naarmate de hoeveelheid aan relevante content stijgt op jouw website, is Google meer en meer geneigd om jouw bedrijf te tonen in de Google Maps zoekresultaten op een lokale zoekterm. Het kan zelfs zo zijn, dat jouw bedrijf als enige wordt getoond in een side card weergave zoals je hieronder ziet voor de term “wordpress website delft”
Google maps resultaat bovenaan
Google maps resultaat in een side card
Lokale listings (Directories)
Wanneer je wil dat je bedrijf gevonden wordt, is het van belang om gevonden te worden in relevante directories. Dit zijn websites die lijsten genereren van soortgelijke bedrijven in jouw regio.
Te denken valt hierbij aan:
Let op dat je geen backlinks koopt! Google heeft aangegeven hier tegen op te treden met als gevaar dat je website een penalty krijgt en laag in de rankings terecht komt.
Belangrijk bij het vermelden van je bedrijfsgegevens binnen directories is ook consistentie. Uit een studie van MOZ blijkt dat 13% van de ranking van je website bestaat uit het hebben van juiste vermeldingen (citations) van je bedrijfsnaam en bedrijfsgegevens.
Lokale On-page SEO optimalisatie
Als je nog niet bekend bent met deze term: On-page SEO is het optimaliseren van je webpagina om zo goed mogelijk te scoren in Google. Voor lokale SEO zijn vele traditionele on-page SEO gebruiken ook van toepassing, zoals:
- Keyword in je H1
- Keyword in de title tag
- Keyword in de URL
- Korte en duidelijke URL’s
- Een krachtige meta descriptie op je pagina
Maar er zijn nog een aantal dingen van belang om lokaal goed te scoren, zoals het tonen van de NAW-gegevens van je bedrijf en het gebruik van relevante schema markup.
Ook zijn er verschillen om lokale SEO op te zetten, wanneer je verschillende vestigingen hebt.
Laten we hier eens naar kijken.
Website structuur opzetten om te ranken met lokale landing pages
Als je meerdere vestigingen hebt, is het een goed idee om voor elk van deze locaties een eigen landingspage te maken.
Ik raad de volgende structuur aan:
- jouwwebsite.nl/amsterdam
- jouwwebsite.nl/rotterdam
- jouwwebsite.nl/utrecht
Een voorbeeld van een organisatie die dit goed doet is Profile. Als je zoekt op “banden” en je vult daarachter jouw locatie in, is er een grote kans dat je hen in de top 3 van de zoekresultaten terugziet.
Banden Den Haag
Banden Delft
Banden Rotterdam
Je kan ook doorslaan in het toevoegen van plaatsnaam pagina’s. Het beste is om relevant te blijven en dus alleen plaatsnaam pagina’s te maken voor jouw vestigingen en de omliggende plaatsen.
Homepage optimaliseren
Voor de meeste bedrijven geldt, dat ze hun homepage optimaliseren rondom hun hoofdvestiging.
Om een voorbeeld te noemen: een bruidsfotograaf uit Leeuwarden zou zijn homepage moeten optimaliseren voor termen als “bruidsfotograaf Leeuwarden”, etc.
Wellicht denk je: “Maar ik doe shoots in heel Nederland, Europa, de hele wereld. Ik wil mijzelf niet alleen op Leeuwarden richten!”
Daar heb je een goed punt. Je zou hier de vestigingsplaats moeten weglaten en alleen optimaliseren voor “bruidsfotograaf” nietwaar? Zeker aangezien daar elke maand misschien wel 50 keer zoveel zoekverkeer op is.
Toch is dit een slecht idee.
“Waarom dan?” hoor ik je denken. Dit is omdat Google uiteindelijk toch locatie specifiek rankt.
Als je in Rotterdam zoekt op “bruidsfotograaf” en je zoekt op dezelfde term in Leeuwarden, krijg je hele andere resultaten te zien.
Om dit te illustreren toon ik nu de resultaten voor de term “wedding photographer” vanuit Londen en vanuit Los Angeles. (Ik heb een tool waarmee ik dit kan simuleren – Express VPN – hiermee kan je zelf je landlocatie bepalen om te surfen in een browser)
wedding photographer LA
wedding photographer Londen
Zoals je ziet maakt het niet uit of je wel of niet een plaatsnaam in de zoekopdracht invult. Google toont toch de lokale zoekresultaten. Dit is omdat zij jouw locatie voor een groot gedeelte kunnen bepalen via GPS of ip-nummer. Omdat ze jouw locatie weten, tonen ze de zoekresultaten uit jouw regio.
Nu je dit weet, kan je dus het beste maar zo goed mogelijk gebruik maken van lokale SEO om jouw website te optimaliseren.
Optimalisatie van lokal landingspages
Het is belangrijk om verschillende locatie pagina’s te optimaliseren voor die individuele locatie.
Als je bijvoorbeeld een meubelzaak hebt in Gouda en Almere, is het goed om hiervoor aparte pagina’s op te zetten:
meubelzaak.nl/almere
meubelzaak.nl/gouda
Op elk van die pagina’s geef je specieke informatie over die betreffende vestiging:
- NAW-gegevens
- Openingstijden
- Keywords die betrekking hebben op die vestiging
Schema Markup voor lokale SEO
Het is goed om Schema markup toe te voegen aan je pagina’s. Deze code ontwikkeld door de mensen achter schema.org, zorgt ervoor dat code op een website beter te begrijpen is door Google. Er zijn diverse typen schema’s zoals artikelen, producten, events maar dus ook lokale bedrijven (local businesses).
Dit klinkt vrij complex, maar door het gebruik van Google Structured Markup Helper, valt het opzetten van dergelijke code reuze mee. Als je een WordPress website hebt, zijn er diverse plugins die deze code ook voor je kunnen opzetten, zoals bijvoorbeeld de gratis Yoast SEO plugin.
Lokale Backlink strategie
Naast de eerder genoemde lokale listings, is het ook van belang om lokale backlinks te vergaren. Backlinks zijn nog steeds een grote ranking factor voor Google.
Relevantie van lokale backlinks
Bron: MOZ
Uit een studie naar lokale zoekmachine ranking factoren van Moz blijkt dat voor de Google Maps resultaten (“local pack”) die als eerste worden getoond bij de zoekresultaten, dit voor 17% afhankelijk is van de backlinks naar een pagina. Voor organische resultaten (de resultaten die hieronder worden getoond) is dit zelfs 29%. Het mag duidelijk zijn dat backlinks een belangrijk onderdeel zijn van een lokale SEO strategie.
Hoe kom je aan lokale backlinks?
Er zijn diverse manieren om aan lokale backlinks te komen. Hieronder enkele ideeën:
- Sluit je aan bij de meest actieve bedrijfsnetwerken die gerelateerd zijn aan jouw type bedrijf
- Start een partnership met stichtingen, non-profit organisaties of scholen.
- Houdt interviews met lokaal belangrijke figuren (bijvoorbeeld politici) en probeer dit in lokale kranten gepubliceerd te krijgen
- Netwerk met lokale bloggers en andere kleine bedrijven in jouw regio. Probeer naar elkaar te linken op een relevante manier of promoot elkaars werk.
- Start een programma om de lokale community of scholen te onderwijzen op jouw vakgebied
- Geef een interview aan de schoolkrant van je oude school of spreek op een reünie – wellicht kan je een link krijgen in de uitnodiging
- Creëer en promoot een lokaal handige naslagwerk over een relevant thema
- Meld je aan bij lokale facebook groepen (let op de huisregels in de groep)
- Gastblog schrijven
Er zijn nog veel meer meer link building strategieën. Kijk ook eens hoe je concurrenten dit doen door de MOZ link explorer te gebruiken.
Houd in je achterhoofd dat het bij backlinks altijd gaat om:
- relevantie
- autoriteit van de bron
Lees hier meer over backlinks.
Hoe krijg je lokale bedrijf beoordelingen?
Er zijn verschillende listings die beoordelingen van een bedrijf mogelijk maken. Bij welk platform vraag je je bezoekers om een beoordeling achter te laten?
De belangrijkste beoordelingen kun je ontvangen via Google Mijn Bedrijf.
Men ziet de reviews terug in de resultaten.
Reviews in het zoekresultaat
Het is een goed idee om je beste klanten te vragen om een positieve review te schrijven. Via Google Mijn Bedrijf kan je hen een beoordelingslink sturen. Voor de beoordeling hebben zij wel een Gmail account nodig.
Naast de Google reviews zijn er natuurlijk ook andere platformen waar je reviews kan verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan je Facebook bedrijfspagina.
Plaats regelmatig nieuwe content
Google houdt van ‘verse’ content. Het is dus van belang om regelmatig nieuwe, relevante content te plaatsen op je website. Hierdoor wordt je website sneller geïndexeerd als je wijzigingen doorvoert en op termijn zal je domein autoriteit ook stijgen. Dit zorgt ervoor dat je website als geheel beter wordt gevonden. Uiteraard kan je ook scoren op ‘extra’ zoektermen door uitgebreide artikelen te schrijven.
Het schrijven van content kost in eerste instantie veel tijd. Maar naarmate je deze discipline meer opbrengt en je ziet dat je resultaten in de zoekmachine omhoog gaan, zal je motivatie om dit op regelmatige basis te doen stijgen. Ik adviseer dan ook om wekelijks relevante content te schrijven over jouw werkgebied.
Samenvatting
Er zijn vele mogelijkheden om lokaal te scoren met je website. Als je de gegeven adviezen opvolgt kan ik je garanderen dat je op termijn beter scoort dan 9 van de 10 van je concurrenten.
Vergeet je website ook niet te koppelen met tools als Google Analytics en Google Search Console om de resultaten van jouw lokale SEO campagne te monitoren.
Hulp nodig bij het opzetten van lokale SEO? Webconstructions Delft helpt je graag bij het opstellen van een lokale SEO strategie die past bij jouw bedrijf. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken.