Waarom WordPress en niet Wix? - Wix

Waarom WordPress en niet Wix?

Dit is een vraag die wij vaak horen. Wix is een website pakket dat makkelijk op te zetten is en er daarnaast goed uitziet.

Dit is prima om mee te starten als startende ondernemer?

Het antwoord is nee.

In dit artikel zullen we je verduidelijken waarom een WordPress website beter werkt dan een Wix website.

Dit zullen we doen aan de hand van een aantal belangrijke factoren voor een goede website. Dit verhaal geldt overigens in grote lijnen ook voor websitebouwers als Jimdo en Strato.

Zoekmachineoptimalisatie 

Het is heel belangrijk dat je website goed gevonden wordt. Hoe kom je anders in contact met klanten? In tegenstelling tot wat Wix zelf beweert, wordt dit soort websites niet goed gevonden.

Dit komt met name omdat de code die gegenereerd wordt veel te lang en te complex is. Aan de voorkant kan de website er mooi uit zien, maar aan de achterkant, de kant waar Google naar kijkt, is het een rommeltje. 

Een klein voorbeeldje: Een klant van ons met een kleine stichting, wilde een analyse van hun Wix website en waarom deze niet goed scoorde. Ik opende de paginabron en zag dat 1 pagina meer dan 20.000 regels code bevatte. Ter vergelijking: de homepage van Webconstructions Delft bevat slechts 2000 regels code terwijl deze qua functionaliteit veel complexer is.

Waarom WordPress en niet Wix? - Wix

Google wordt hier niet vrolijk van: het kost hen veel meer tijd om Wix websites te indexeren. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat WordPress websites standaard al beter scoren in de zoekmachines.

Naast de hoeveelheid aan code is het ook belangrijk dat Google de code snapt. Hier komen we zo op terug bij het stukje gebruiksvriendelijkheid.

Snelheid

Een analyse met Google Pagespeed Insights leert dat ook de standaard snelheid van deze Wix website niet bepaald goed is. Wellicht dat hier nog wel iets in te optimaliseren door beter fotogebruik, maar ook dit is onder de maat.

Waarom WordPress en niet Wix - Paginasnelheid mobiel

Niet bepaald een goede score…

Waarom WordPress en niet Wix - Paginasnelheid desktop

Iets beter op desktop, maar nog steeds een ruime onvoldoende

Gebruiksvriendelijkheid

Zonder meer, de pakketten van Wix zijn gebruiksvriendelijk. Maar…zij zijn niet de enige. 

Wat goed is aan deze software is dat er gebruik wordt gemaakt van een “blokkendoos”, een plek waarvandaan blokken met functionaliteiten naar de juiste plek op de pagina kan worden gesleept.

Als Webconstructions de basis van uw website heeft opgezet, is dit ook goed mogelijk binnen WordPress. U heeft de vrijheid om blokken te vergroten en te verkleinen, waarmee de inhoud van deze blokken ook meeschaalt.

Maar dat is niet alles…onze blokken zijn intelligent opgebouwd qua code. Er wordt gebruik gemaakt van zogenaamde schema.org code. Met deze code wordt voor elk blokje aan Google duidelijk gemaakt waar deze voor dient. Dit zorgt ervoor dat Google de code makkelijker kan interpreteren en zorgt er daarmee voor dat er sneller en beter geïndexeerd kan worden. En dit wordt beloond.

Prijs

Wix is een abonnementsvorm. Dit betekent dat wanneer je zou willen stoppen, zij eigenaar blijven van de site en je je website dus kwijt bent. WordPress is in de basis gratis, wel heb je natuurlijk een goede partij nodig voor webhosting. Daarnaast is het zeker aan te raden een uitgave te doen voor een sterk WordPress thema.

Uitbreidingen

Voor uitbreidingen ben je afhankelijk van de programmeurs van Wix. Als je een functionaliteit op maat wilt hebben, is dat niet mogelijk.

Voor WordPress zijn er duizenden plugins beschikbaar waarmee je de functionaliteiten van je WordPress website kan uitbreiden. Mocht je een functionaliteit willen die nog niet aanwezig is, dan kan je ook een programmeur inhuren om een thema uitbreiding of een plugin op maat te laten ontwikkelen.

Conclusie

Wix heeft gebruiksvriendelijke pakketten waarmee je snel je eigen website opzet. Wil je echter een professionele opzet die op de langere termijn beter scoort in Google? Dan is het een no-brainer om voor WordPress te gaan.

Overstappen van Wix naar WordPress?

Dat kan! Ben je er net als ons van overtuigd dat een WordPress website een betere keuze is, dan kan je je Wix website door ons laten overzetten.

Dit kunnen wij voor u betekenen:

  • Het opzetten van een nieuwe website op dezelfde domeinnaam
  • Het nabouwen van het huidige design of een nieuw webdesign voor uw website ontwikkelen
  • Importeren van alle nieuwsberichten
  • Het opzetten van een website met een gebruiksvriendelijke “blokkendoos”
  • Wij ondersteunen u bij het werken met WordPress

Neem vrijblijvend contact op.