Wat zijn Permalinks
Een permalink is een URL die bedoeld is om lange tijd onveranderd te blijven. Een algemeen voorbeeld van een permalink is het adres van een blogbericht. Permalinks worden vaak aangepast om ze leesbaarder en begrijpelijker te maken, wat ook kan helpen bij zoekmachine optimalisatie (SEO). Als je WordPress gebruikt voor je website, dan zijn er een paar dingen die je moet weten over permalinks en hoe je ze instelt.
Wat zijn Permalinks?
Permalinks zijn de URL’s die worden gebruikt om een webpagina te identificeren. Ze worden geleverd met veel CMS platforms als WordPress, waarin ze automatisch worden aangemaakt wanneer een nieuwe pagina of bericht wordt gemaakt. Permalinks kunnen er sexy uitzien – of lelijk – maar het belangrijkste voordeel ervan is dat ze SEO (zoekmachine optimalisatie) voordelen bieden. Door eenvoudig en logisch gescheiden woorden te gebruiken als deel van een URL kan deze informatie het voor een zoekmachine duidelijk maken waar jouw webpagina over gaat. Ook kunnen websites met behulp van Permalinks leiden tot betere crawlbare content voor zoekmachines. Dat kan er voor zorgen dat de pagina’s eenvoudiger te indexeren zijn en hierdoor de organische zoekresultaten positief beïnvloeden.
Waarom zijn permalinks belangrijk voor SEO?
Het gebruiken van SEO-vriendelijke permalinks is essentieel voor je SEO-prestaties, omdat Google bots URL’s scannen om beter te begrijpen wat er op elke pagina staat. Permalinks hebben daarom een belangrijke invloed op hoe goed je content scoort in zoekmachines. Door je URL kort en specifiek te maken, maak je het voor de zoekmachines makkelijker om je content te indexeren en de juiste bezoekers naar jouw website te sturen. Daarom is het belangrijk dat bij het maken van nieuwe blog artikelen of pagina’s, de permalinks informatieve gegevens bevatten, maar ook gebruiksvriendelijk en makkelijk leesbaar zijn.
De verschillende soorten permalinks die je kunt gebruiken
Permalinks zijn de permanente adressen die worden gebruikt voor het bekijken van blogs, berichten en pagina’s op websites. Er zijn verschillende soorten opties om voor te kiezen als het gaat om permalinks. De standaard permalink structuur op een WordPress website is vaak ingesteld op een simpele, numerieke URL die niet persoonlijk of herkenbaar is. Natuurlijk kan elke gebruiker er ook voor kiezen om eigen permalinks in te stellen waarbij de naam van de post of pagina wordt gebruikt in plaats van een willekeurige reeks cijfers. Hierbij kun je schakelen tussen twee verschillende opties; individueel te configureren permalinks met een streepje (min-teken) tussen de woorden , welke makkelijk scanbaar is voor zoekmachines. Of je kunt ook voor aangepaste structuur permalinks kiezen waarbij je een structuur definieert met behulp van codes. Wat je ook beslist, permalinks zijn essentieel om je website goed leesbaar te houden.
Hoe je een permalink instelt in WordPress
Het instellen van permalinks kan worden gedaan binnen Instellingen -> Permalinks. Hier kan je kiezen uit de verschillende opties, zoals berichten aangeduid met cijfers of een gebruikersvriendelijke URL-structuur. Kies de permalink optie die het beste werkt voor jouw website en sla vervolgens je instellingen op. Het instellen van permalinks met WordPress is relatief makkelijk en een cruciale stap om ervoor te zorgen dat je bezoekers vinden wat ze zoeken als ze op jouw website navigeren.
Welke permalink structuur is het beste voor SEO?
Als je een website maakt met WordPress, is kiezen voor de juiste permalink structuur belangrijk. Deze permanente link stelt de voetafdruk van jouw website vast, en levert daarmee SEO voordelen op. Je kunt dus altijd beter permalinks gebruiken in plaats van de standaard numeriek URL’s! Het is hierbij belangrijk dat je een structuur gebruikt die voor jouw website van belang is/
Door bijvoorbeeld alleen je pagina titel te gebruiken als permalink, versterk je de vindbaarheid van jouw content. Maar wellicht vind je het ook belangrijk om een datum in de url te verwerken. Zorg er voor dat je de zoekwoorden gebruikt waarvoor je jouw website wilt optimaliseren in de structuur van je URL.
Permalinks veranderen – hoe kan dit invloed hebben op jouw website?
Als je de permalinks van je website wijzigt, kan je ervoor zorgen dat je 404 pagina’s genereert. Als Google jouw website al geïndexeerd heeft, staat de URL al in het zoekresultaat (SERP) – als je je structuur daarna aanpast, is de URL verandert en klopt deze dus niet meer. Als bezoekers dan op het zoekresultaat klikken, komen ze op een 404-pagina (broken link) uit met de melding dat de pagina niet is gevonden. Dit is natuurlijk niet netjes, maar Google zal het resultaat op den duur ook verwijderen uit de zoekresultaten.
Het is daarom goed om alleen als je het heel zeker weet, de permalink structuur aan te passen. En wanneer je dat doet, je ook redirects instelt van de oude URL naar de nieuwe. Een plugin als Redirection kan je hierbij helpen.
Conclusie
Het is belangrijk om een goede permalink structuur te kiezen bij het opzetten van je website. Dit zorgt ervoor de Google goed begrijpt waar je pagina over gaat en dat je website goed kan worden geïndexeerd. Permalinks zijn dus een belangrijk onderdeel van het instellen van een SEO geoptimaliseerde website.
Hulp nodig? Neem contact met ons op