6 essentiële onderhoudstaken voor jouw WordPress Website

Onderhoud WordPress website

Als je wilt dat iets lang meegaat, moet je bereid zijn om er goed voor te zorgen. Dit geldt ook voor technologie en de digitale wereld. Je moet regelmatig onderhoud uitvoeren om er het meeste profijt van te hebben.

WordPress websites zijn enorm populair en de eerste keuze voor veel mensen over de hele wereld. Veel gebruikers beginnen echter pas met onderhoud aan hun WordPress website als er een probleem optreedt of de site kapot gaat.

Om veel voorkomende problemen te vermijden en ervoor te zorgen dat jouw website optimaal werkt, moet je regelmatig WordPress onderhoud uitvoeren. Er zijn vele redenen waarom je dit zou moeten doen.

Redenen om regelmatig onderhoud uit te voeren op jouw WordPress website

Technologie verandert in hoog tempo. Het blijft evolueren en wij moeten dit tempo bijhouden. WordPress is een platform dat blijft werken aan het verbeteren van zijn functionaliteiten. Er komen keer op keer nieuwe updates en opties uit.

Hoewel deze updates belangrijk zijn, zijn hier een paar andere redenen waarom je onderhoud moet uitvoeren:

  • Incompatibiliteit problemen: dit betekent dat jouw website onbruikbaar of verouderd raakt als je deze niet onderhoudt
  • Beveiliging: een incompatibele of onbruikbare versie zal vatbaarder worden voor bedreigingen van buitenaf.
  • Een mindere SEO-ranking: dit is essentieel om bezoekers aan te trekken. Als jouw SEO slecht wordt, komen er geen nieuwe gebruikers op jouw website.
  • Slechte gebruikerservaring: geen onderhoud leidt uiteindelijk tot een hoge responstijd. Dit betekent dat het langer duurt voordat jouw website reageert en laadt. Dit betekent dat nieuwe gebruikers niet zullen blijven vanwege de slechte ervaring.
  • Verslechterde performance: jouw website zal niet zo goed werken als toen deze nieuw was. Na verloop van tijd met nieuwe functies en zonder onderhoud, zal de kwaliteit van de prestaties drastisch dalen.

Dit zijn allemaal belangrijke redenen om jouw WordPress website te blijven onderhouden. Als je je zorgen maakt over het technische aspect ervan, hoeft je dat niet te doen. Dit komt doordat het onderhoud redelijk eenvoudig is en er niet al te veel technische hulpmiddelen voor nodig zijn.

6 essentiële onderhoudstaken voor jouw WordPress website

Hier zijn enkele van de belangrijkste taken die je moet uitvoeren om de werking en prestaties van jouw site te behouden. Vergeet niet om deze taken af ​​en toe uit te voeren voor maximale optimalisatie:

WordPress onderhoud - WordPress update

# 1. Update jouw WordPress installatie, thema’s en plugins

Frequentie van update: wanneer er een update beschikbaar is

Net zoals je jouw telefoon bijwerkt telkens wanneer er nieuwe software uitkomt, moet je jouw WordPress installatie op dezelfde manier bijwerken. De updates van de WordPress core omvatten nieuwe functies, meer snelheid en betere beveiliging.

De belangrijkste reden dat je moet updaten naar de nieuwste versie, is beveiliging. Dit omdat WordPress een extreem populair platform is en daardoor gevoelig is voor kwetsbaarheden.

Als je niet bijwerkt, kunnen potentiële hackers jouw verouderde versie hacken, omdat deze kwetsbaarder wordt. Met het oog op beveiliging is het dus van groot belang om jouw site regelmatig blijven updaten.

Wanneer je een update uitvoert, merk je wellicht dat sommige van de plugins niet compatibel zijn met de laatste update. Om dit probleem te voorkomen, kunt je een staging website (testlocatie) gebruiken om te controleren of de nieuwste versie al dan niet compatibel is met jouw plugins.

Hiernaast is het verstandig om thema’s of plugins zijn die op jouw site staan ​​maar niet in gebruik zijn, te verwijderen. Hiermee worden beveiligingsproblemen verwijderd en wordt ruimte vrijgemaakt.

# 2. Maak regelmatig een backup van je site

Frequentie van backups: dagelijks

Je backup is jouw plan B voor het geval jouw site crasht, kapot gaat of een ander probleem optreedt. Je kunt de backup gebruiken om alles in zijn oorspronkelijke vorm te herstellen in geval van problemen.

Om dit te begrijpen, moet je weten dat er twee soorten backups op WordPress zijn:

  • Database backup: gegevens op jouw website. Bijvoorbeeld gebruikers, opmerkingen en berichten
  • Bestanden backup: core installatiebestanden, plugins en thema’s

Als je wilt dat jouw site op de best mogelijke manier werkt, moet je een backup van beide maken. Het is ook essentieel om te weten hoeveel backups je in de eerste plaats moet maken.

Het wordt aanbevolen om meer dan één backup van jouw database en bestanden te hebben. Dit vergroot jouw kansen op herstel in geval van een storing of probleem met jouw site.

Een algemene vuistregel is om een ​​paar backups te maken en deze op verschillende locaties op te slaan. De locaties die je kunt gebruiken om op te slaan, zijn bijvoorbeeld de cloud, jouw laptop of computer of een externe harde schijf.

Als een van deze locaties beschadigd raakt, beschikt je nog steeds over andere locaties waar je jouw backup kunt herstellen. Daarom is het raadzaam om een ​​backup te hebben die dagelijks automatisch wordt bijgewerkt.

Je hostingprovider zou moeten zorgen voor een automatische backup. Dit bespaart jou tijd en moeite!

Als je toch zelf backups wilt draaien, is de plugin UpdraftPlus – Backup/Restore een goede optie. Hiermee kan je zelf aangeven welke onderdelen je wilt backuppen en je kan de backups opslaan op externe locaties als Dropbox en Google Drive.

WordPress onderhoud - Monitoring van website beveiliging# 3. Monitoring van website beveiliging

Frequentie van monitoring: geautomatiseerde monitoring die continu plaatsvindt

Onderzoek heeft aangetoond dat het CMS WordPress het grootste doelwit is voor hackers. In feite vond drie jaar geleden 83% van alle website-infecties plaats op dit platform. Daarom is het belangrijker dan ooit geworden om jouw WordPress website te beveiligen.

Onderdeel hiervan is het regelmatig monitoren van de beveiliging. Je kunt dit doen door het gebruik te laten scannen en de beveiliging te verbeteren. 

Er zijn verschillende plugins die dit proces voor je kunnen automatiseren. Enkele van de meest gebruikte plugins voor deze taak zijn:

Houd er rekening mee dat een volledige scan jouw server kan overbelasten. Om dit probleem te voorkomen, is het raadzaam om jouw website te scannen wanneer er weinig verkeer is. Hierdoor blijven de servers naar behoren functioneren.

Afgezien hiervan is een andere belangrijke taak om jouw wachtwoorden regelmatig te wijzigen en ze zo sterk mogelijk te maken. Dit vermindert het risico op beveiligingsproblemen en zorgt ervoor dat jouw site op de beste manier blijft werken.

# 4. Verouderde gegevens en bestanden verwijderen

Frequentie van verwijdering: elke drie maanden

Het opschonen van oude bestanden en de database is een integraal onderdeel van onderhoud. Door achterhaald materiaal te verwijderen komt er ruimte voor nieuwe dingen. Hoe meer gegevens je op jouw site heeft verzameld, des te meer geheugen dit kost.

Je zou de volgende onderdelen moeten verwijderen:

  • Spam commentaar
  • Ongebruikte mediabestanden
  • Oude bestanden
  • Revisies
  • Concepten

Dit maakt ruimte vrij en verkort de laadtijd van jouw site. Het zal ook de prestaties van de website verbeteren. Als je niet zeker weet hoe je dit allemaal kunt verwijderen, kunt je tools gebruiken zoals CleanTalk en Akismet.

WordPress onderhoud - opschonen

# 5. Optimaliseren van de database

Frequentie van optimalisatie: elke drie maanden

Dit is iets dat veel mensen vergeten, maar het is net zo belangrijk als elke andere onderhoudstaak. Het optimaliseren van processen is de sleutel om jouw site succesvol en snel te maken.

Dit komt omdat gebruikers volgens onderzoek niet op jouw website blijven als die er  meer dan 3 seconden over doet om te laden. Het zal potentiële gebruikers afstoten en het verkeer zal dalen.

Wanneer je jouw database optimaliseert, verbetert dit de prestaties van jouw website aanzienlijk. Dit leidt tot een betere ervaring voor potentiële gebruikers en blijven ze op jouw site.

Je kunt meten hoe lang het duurt voordat jouw site is geladen via tools zoals GTMetrix. Deze site geeft je ook tips over hoe je de laadtijd van de website kunt verbeteren. Je kunt ze vervolgens implementeren voor betere prestaties.

Lees hier meer over het optimaliseren van je website.

# 6. Controle van de website

Frequentie van controles: elke drie maanden

Sommige kleine controles moeten elke drie maanden worden uitgevoerd. Hoewel dit kleine controles zijn, kunnen ze toch een aanzienlijke invloed hebben op de algehele prestaties van jouw site.

Enkele dingen die je kunt controleren:

  • Pagina’s: geen enkele pagina zou fouten mogen vertonen
  • Externe en interne links: deze zouden altijd moeten werken
  • Analyse: je moet jouw analysetool in de gaten houden zodat je problemen kan oplossen zodra deze voor komen.
  • Formulieren: e-mails kunnen niet meer worden bezorgd wanneer er een bug op jouw server zit, het is dus goed om de formulieren regelmatig te controleren.

Conclusie

Als mensen over WordPress onderhoud horen, gaan ze er vanuit dat dit een tijdrovende taak is. Niets is echter minder waar.

Met deze zes tips onderhoud je eenvoudig je WordPress website. Denk eraan om dit te doen volgens de frequentie, aangezien dit de veiligheid, ervaring en functionaliteit voor langere tijd zal verbeteren.

Taken als deze kunnen een aanzienlijke impact hebben, dus ze moeten serieus worden genomen. Nadat je al jouw onderhoud hebt uitgevoerd, kun je andere manieren bedenken om jouw site nog verder te verbeteren.

Op deze manier beheer je een website die uniek is en geweldige functionaliteit biedt. Op de lange termijn is het regelmatig uitvoeren van onderhoud de grootste investering die je voor jouw bedrijf kunt doen. 

WordPress onderhoud

Laat je jouw WordPress onderhoud liever aan ons over? Lees meer over de hosting en onderhoud pakketten die wij bieden of neem contact met ons op.