WordPress mailproblemen oplossen
Je WordPress website zit geweldig in elkaar. Hij is geoptimaliseerd voor zoekmachines, hij is snel en je krijgt genoeg bezoekers. Maar dan komt het: wanneer mensen jouw formulier invullen of een bestelling doen via jouw webshop krijgen zij geen mail binnen. Dit is een probleem dat helaas vaak voorkomt. Maar hoe los je deze WordPress problemen op? Lees hier hoe je dit doet.
Waarom heeft WordPress soms mailproblemen?
Wat is de reden dat mijn mail in de spam terecht komt of helemaal niet aankomt?
Er zijn diverse redenen dat mail niet aankomt of in de spam terecht komt. Enkele veelvoorkomende fouten die deze mailproblemen veroorzaken zijn:
- Je WordPress hosting server is niet goed geconfigureerd om de PHP mail() functie te gebruiken.
- Het adres waarmee je de mails verstuurd komt niet overeen met je domeinnaam
- Je domein komt voor op een spamlisting
- SPF Records en DKIM records staan niet juist geconfigureerd voor je domein
Nogal wat technische termen, maar in een notendop hebben de meeste van de mailproblemen te maken met jouw server en domein instellingen. Vaak kan een goede hostingpartij dit probleem voor je verhelpen, als zij verstand van zaken hebben.
Wat kan ik doen om WordPress mailproblemen op te lossen?
Het probleem dat mails niet goed verstuurd worden via WordPress kan worden opgelost door de mails te verzenden via SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) in plaats van de standaard PHP mail functie. Dit protocol zorgt ervoor dat wordt gecontroleerd of een verzender van de mail ook daadwerkelijk de verzender is. Hierdoor ziet de ontvangende mailclient de verzonden mail niet als spam of potentieel schadelijke content.
Hoe zorg ik ervoor dat mijn mail vanuit WordPress met SMTP wordt verzonden?
“There’s a plugin for that!” – Zoals voor veel problemen binnen WordPress is er vaak een plugin beschikbaar die het probleem voor je kan oplossen. Wij raden aan om mails vanuit WordPress te versturen met de plugin WP Mail SMTP.
Selecteer in het linker menu de tab “plugins” en klik daar op “Nieuwe plugin”. Vervolgens zoek je naar de plugin “WP Mail SMTP”. Je klikt hier op “Nu installeren” en “Activeren”.
Nu je de plugin geactiveerd is, kan je de plugin gaan configureren zodat deze al het mailverkeer vanuit je WordPress website gaat regelen. Laten we eens kijken naar de mogelijkheden.
Als eerste kan je je mailadres instellingen doen. Je kan afdwingen dat alle mails vanuit je WordPress website met hetzelfde mailadres verzonden worden. Ook kan je een standaard naam voor de afzender instellen en aangeven waar de reacties naartoe verzonden kunnen worden.
Vervolgens kies je hoe je je mails wil gaan verzenden. Standaard staat dit ingesteld op PHP en gebruik je dus de PHP mail functie die bij veel hosting providers de mails niet goed doorsturen. Er zijn diverse mogelijkheden om je mails via andere mailservers te versturen. Je kan bijvoorbeeld Gmail gebruiken om je eigen mails mee te verzenden. Het grote voordeel van zo’n externe mailserver is dat de mail die zij versturen vaak door een extra beveiligingslaag zijn ondertekend waardoor deze mails bijna nooit in een spamfolder terecht komen.
Het is ook mogelijk om je mails via het standaard SMTP protocol van jouw hosting provider te versturen. Hiervoor dien je de SMTP gegevens van jouw domein te gebruiken. Je kan de SMTP host van jouw domein kiezen (vaak mail.jouwdomein.nl). Ook kan je de versleuteling van je mails kiezen zodat de mails versleuteld verstuurd worden. Meestal gaat het om TLS versleuteling.
De SMTP poort wordt ingevuld door de plugin, maar kan afwijken bij jouw domein, controleer dit dus in de gegevens die je hebt ontvangen. Authenticatie doormiddel van gebruikersnaam en wachtwoord van je emailadres kan je hier invullen. Maar let op! Deze gegevens worden niet versleuteld opgeslagen in de database en vormen dus een beveiligingsrisico!
Beter is het daarom om het wachtwoord leeg te laten en in het bestand wp-config.php zetten. PHP files kunnen immers niet zomaar worden uitgelezen. Dit bestand vind je in de hoofd folder van jouw WordPress installatie.
Zoek binnen dit bestand naar de regels:
/* That's all, stop editing! Happy blogging. */
Hierboven voeg je deze 2 regels toe:
define( ‘WPMS_ON’, true );
define( ‘WPMS_SMTP_PASS’, ‘jouwwachtwoord’ );
Hiermee is je wachtwoord beveiligd opgeslagen en kan deze niet zomaar worden uitgelezen.
Nu alles is ingesteld, kan je testen of de mails binnenkomen met de testfunctie op het tweede tabblad. Komt de mail binnen? Mooi! Komt ie niet binnen of krijg je een foutmelding te zien? Probeer in de E-mail log (links in het menu) terug te vinden wat er fout gaat.
Als laatste is het ook goed om te testen of alle mailinstellingen juist staan ingesteld door je mail te sturen naar mail-tester.com. Hier krijg je een cijfer voor jouw mailinstellingen en krijg je tips hoe dit eventueel nog te verbeteren is.
Samenvatting
Helaas gaat het mailen vanuit WordPress niet altijd vlekkeloos. Deze mailproblemen kunnen worden veroorzaakt door diverse oorzaken die vaak met jouw domein hosting te maken hebben. Door gebruik te maken van SMTP kan je ervoor zorgen dat jouw mail wel binnenkomt bij jouw klanten.
Een plugin als WP Mail SMTP kan je hierbij helpen, zodat je ervan op aan kan dat de mails vanuit jouw WordPress installatie binnen komen. Als je de bovenstaande handleiding volgt zou je dit voor elkaar moeten krijgen.
Besteed je jouw WordPress onderhoud liever uit aan een WordPress professional? Neem contact met ons op.