photoshop on mac

Introductie

Photoshop is een geweldig hulpmiddel voor webdesigners en digitale kunstenaars. Het biedt hen de hulpmiddelen om webpagina’s, logo’s, banners en meer op hun computer te maken. Met Photoshop kunnen webdesigners ook hun creativiteit uiten en ongelooflijk professionele resultaten produceren die hun werk onderscheiden van anderen, waardoor ze een extra voordeel hebben bij het meedingen naar webdesign of logo-ontwerp projecten. Of het nu gaat om het repareren van kleine oneffenheden of het ingrijpend veranderen van het hele uiterlijk van een webpagina, de grafische bewerkingsmogelijkheden van Photoshop maken het gemakkelijk om creatieve visies met minimale inspanning tot leven te brengen.

De voordelen van Photoshop

Photoshop is een ongelooflijk krachtig programma wat vaak wordt gebruikt voor webdesign en het ontwerpen van logo’s. Het stelt ontwerpers in staat om met enorme hoeveelheden gegevens te werken en complexe beeldmanipulaties snel en met grote nauwkeurigheid uit te voeren. Photoshop biedt ook tools waarmee basisgebruikers professioneel ogende resultaten kunnen bereiken zonder een al te steile leercurve. Een voorbeeld hiervan is de mogelijkheid om webpagina’s vanaf nul te maken en gemakkelijk effecten toe te voegen, zoals schaduwen of reflecties, met groot effect. De veelzijdigheid van Photoshop maakt het tot het gereedschap bij uitstek voor zowel webdesign professionals als hobbyisten.

Wat is Photoshop? - Photoshop

Foto bewerken met Photoshop

Geschiedenis van Photoshop

De oorsprong van Photoshop gaat helemaal terug tot 1987, toen een jonge ontwikkelaar bij Adobe Systems, Thomas Knoll, een vroege versie van het programma maakte. Samen met zijn broer John en wat hulp van ingenieur Russell Hampton brachten ze versie 1.0 van Photoshop uit in februari 1990. Met zijn innovatieve functie “ongedaan maken” en diverse tools voor beeldbewerking, zoals bijsnijden, helderheid aanpassen en onscherpe effecten, won het snel terrein onder commerciële fotografen en professionele grafische ontwerpers over de hele wereld. Sindsdien is Photoshop het meest gebruikte bewerkingsprogramma geworden voor talloze creatieven wereldwijd. Het heeft hen in staat gesteld moeiteloos afbeeldingen te manipuleren en spectaculaire werken te maken die voorheen volstrekt onhaalbaar zouden zijn geweest.

Photoshop alternatieven

Met de steeds groter wordende vraag naar krachtigere fotobewerkingssoftware, wenden velen zich tot Photoshop als hun favoriete beeldbewerker. Maar met een fors prijskaartje is het niet altijd realistisch voor iedereen om een abonnement aan te schaffen. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven die hoogwaardige resultaten opleveren bij beeldmanipulatie en -ontwerp. GIMP is een van die alternatieven en de gratis download ervan biedt een indrukwekkende reeks tools voor beginners en gevorderden. Inkscape is een ander fantastisch hulpmiddel voor het maken en bewerken van vectorafbeeldingen, vaak gebruikt voor het maken van logo’s, vector ontwerpen en illustraties. Paint.NET tenslotte is perfect voor basisbewerkingen; ruwe oplichtingen en kleuraanpassingen behoren tot de vele mogelijkheden.

Een aantal gratis en goedkopere Photoshop alternatieven op een rij:

Wat is Photoshop? - Photoshop

Zelf aan de slag met Photoshop?

Deze links helpen je op weg:

Adobe website
Photoshop tutorials

 

Samenvatting

De mogelijkheden van Photoshop zijn eindeloos: van het bewerken van foto’s tot het maken van een compleet (web)design.