Wat is een Call to action (CTA)? - Call to action

Een oproep tot actie, of CTA, is een essentieel onderdeel van elke goede marketingcampagne. Het helpt om leads om te zetten in klanten, en klanten in fans. Maar wat is een CTA precies? In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over CTA’s, van wat ze zijn tot hoe je ze effectief gebruikt.

Wat is een Call to Action (CTA)?

Call to Action, afgekort als CTA, is een element van een pagina dat bedoeld is om de bezoeker te verleiden om actie te ondernemen. Een CTA is meestal een knop of link die leidt naar meer informatie of acties die de gebruiker kan nemen. Het stopt de lezer en vraagt hen om iets actiefs te doen. Hierbij kun je denken aan klikken op een link, meer informatie opvragen, antwoord geven op een vraag of iets kopen. De locatie en duidelijkheid van de CTA’s zijn daarbij cruciaal. Zo zorg je ervoor dat gebruikers precies weten waar ze heen gaan als ze op jouw link klikken.

Waarom zijn CTA’s belangrijk voor je website of blog?

Als je een website of blog hebt, dan is het belangrijk om call-to-actions (CTA’s) toe te voegen op pagina’s en blogs. CTA’s zorgen ervoor dat bezoekers actie ondernemen, zoals een e-mail inschrijven voor een nieuwsbrief of op ‘Volg’ klikken boven social media platforms. Met andere woorden, CTA’s verhogen de interactie met je lezers en vergroten de  betrokkenheid met jouw merk. Daarnaast zorgen ze voor een korte, makkelijke route naar het doel wat je hebt voor je bezoekers op de pagina.

Call to action

Hoe maak je een effectieve CTA-knop of banner?

Bij het maken van een effectieve CTA-knop of banner, is het belangrijk om na te denken hoe deze aansluit bij je SEO-strategie. Zorg dat de CTA-knop of banner duidelijk en relevant is voor je doelgroep, zodat ze gemotiveerd worden tot actie. Test daarnaast zoveel mogelijk varianten uit, zodanig dat je precies weet wat werkt voor jouw specifieke doelstellingen. Gebruik ook A/B-testen om meer inzicht te krijgen in welk ontwerp bij welke doelgroep aanslaat. Als je deze stappen volgt, vergroot je de kans dat bezoekers op jouw website geïnteresseerd raken in je aanbod.

Voorbeelden van goede CTA’s die je op je eigen website of blog kunt gebruiken

Een goed geformuleerde call-to-action (CTA) helpt bezoekers om stappen te zetten in hun klantreis. Door jouw bezoekers duidelijk te vertellen wat ze moeten doen, weet je zeker dat er daadwerkelijk actie wordt ondernomen. Of het nu gaat om inschrijving op een nieuwsbrief, aankoop van een product, contact met jouw bedrijf, of andere acties; als je op de juiste manier gebruik maakt van CTA’s kun je je website of blog verbeteren en laten converteren. Goede voorbeelden zijn bijvoorbeeld: “Download onze gratis handleiding” en “Meld je nu aan voor onze cursus”.

call to action webshop

10 tips voor het maken van een effectieve CTA

Wil je een effectieve call to action op je website hebben? Dit zijn 10 tips om daar volop van te profiteren.

  • Tip 1: Zorg ervoor dat de CTA concreet is – wat wordt er precies uitgevoerd? Het moet duidelijk zijn voor gebruikers wat zij gaan doen.
  • Tip 2: Houdt de Call-to-action kort en bondig – Houdt de CTA to the point – de CTA moet aanzetten tot doen, niet tot nadenken over de tekst.
  • Tip 3: Val op! –  Vooral als het een knop betreft, moet de CTA opvallend zijn. Gebruik daarom contrasterende kleuren.
  • Tip 4: Plaats je CTA bovenaan je pagina – oftewel boven de vouw. Het is meteen duidelijk wat het doel is. Verderop in de pagina kan je de CTA nog eens herhalen.
  • Tip 5: Houdt rekening met mobiel – De CTA moet ook leesbaar blijven op kleine schermen.
  • Tip 6: geef een gevoel van urgentie – Het is belangrijk dat men ZSM actie onderneemt om verder te komen.
  • Tip 7: Gebruik de CTA in gebiedende wijs – gebruik woorden die gericht zijn, bijvoorbeeld “Bestel dit product” of “Download dit E-book”
  • Tip 8: Verbind een belofte aan de CTA – Je vraagt een actie van de bezoeker, geef iets terug, bijvoorbeeld: “Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book over het verbeteren van je website”
  • Tip 9: laat zien dat je betrouwbaar bent – Neem elke twijfel weg bij de bezoeker door aan te tonen dat jouw bedrijf betrouwbaar is. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een keurmerk te tonen en natuurlijk een privacyverklaring
  • Tip 10: Test wat werkt – zoals eerder genoemd is het genoemd is het belangrijk om te testen welke CTA leidt tot de meeste conversie. A/B Testing kan hierbij helpen.

Wat is een Call to action (CTA)? - Call to action

Conclusie

Een call to action op je website of blog is een effectief middel is om je publiek aan te moedigen om actie te ondernemen. Met behulp van goed doordachte CTA’s en een professionele uitvoering kun je potentiële klanten overtuigen. Volg onze tips voor het maken van een call to action die er opkomt om meer bezoekers naar je website te trekken. Door de juiste tools en content-strategieën in Workflow toe te passen, is de stap naar conversiereus binnen handbereik. Probeer verschillende vormen van CTA’s uit, zoals knoppen, banners of video’s, om je merkboodschap over te brengen. En met wat geduld zul je zien dat dit zal resulteren in verhoogde conversies op je website of blog.

Meer hulp nodig bij jouw online marketing strategie?