WordPress sitediagnose: 10 Tips voor een perfecte score
Sinds WordPress 5.2 is een nieuwe sitediagnose functie (WordPress Site Health Score) geïntroduceerd. Voor de perfectionisten onder ons is het een belangrijke taak geweest om een 100% score bij de WordPress site diagnose te krijgen. Het grootste voordeel van een perfecte score is de voldoening te weten dat je website in orde is en goed functioneert.
Maar hoe wordt een perfecte gezondheidsscore bereikt? Wij zijn hier om te helpen.
Inhoud van dit artikel
Sitediagnose in WordPress
Voordat de focus ligt op het behalen van perfecte score, is het belangrijk om te begrijpen wat deze score inhoudt en hoe deze werkt. De site diagnose functie in WordPress heeft belangrijke tools aan het dashboard toegevoegd waarmee je onderliggende problemen op je website kunt identificeren en het veel gemakkelijker voor je maakt om dergelijke problemen op te lossen voor het geval iets niet goed werkt.
De Site Diagnose-tool werkt door verschillende tests op je website uit te voeren, een gedetailleerde analyse uit te voeren en de resultaten vervolgens met je te delen. Met de resultaten worden passende aanbevelingen gegeven die je helpen bepalen welke actie moet worden ondernomen en waarom.
De tests zijn te filteren, zodat je ziet welke testresultaten waar betrekking op hebben en je begrijpt waar er verbeteringen mogelijk zijn.
De sitediagnose score vinden
Je kan de site diagnose terugvinden in het dashboard en links in het menu onder ‘Gereedschap’ (Tools) en ‘Sitediagnose’ (Site Health).
De eerste pagina is een algemene analyse van de gezondheidsstatus van je site en vat je resultaten samen in drie basisopties: kritiek, aanbevolen en goed. Al je site status analyses zijn onderverdeeld in deze drie categorieën, waardoor je weet welke tests door WordPress worden gebruikt om je sitediagnose score te berekenen.
De tests in de kritieke categorie wegen zwaarder mee op de gezondheidsscore van je site, aangezien ze het belangrijkst zijn voor het soepel functioneren van je site. Het is belangrijk om alle problemen die onder deze kritieke categorie worden gemarkeerd onmiddellijk aan te pakken en ze zo snel mogelijk op te lossen.
De basisresultaten van de site diagnose kunnen belangrijke informatie opleveren die verband houdt met de prestaties en veiligheid van je website, in overeenstemming met hoe deze voor bezoekers wordt weergegeven. De prestatie controles die door WordPress worden uitgevoerd om je ‘kritieke’ en andere problemen te bepalen, zijn onder meer het controleren van je WordPress-versie, PHP-versie, SQL-serverversie, controleren of je die hebt geïnstalleerd aanbevolen PHP-modules en UTF8MB4-ondersteuning.
Afgezien van deze basisprincipes, worden ook de geplande evenementen voor de toekomst, de huidige HTTP-verzoeken, beschikbaarheid van REST API en de mogelijkheid om loopback-verzoeken uitvoeren gecontroleerd.
Na deze eerste controles komt de tweede pagina met je Site Diagnose Informatie. Om het je gemakkelijker te maken, heeft WordPress hier een optie toegevoegd waarmee je al deze belangrijke informatie naar je klembord kunt kopiëren, waardoor je deze makkelijk naar een ontwikkelaar kunt sturen en waarmee die dus makkelijker de onderliggende problemen met je WordPress-site kan oplossen.
Hoe je een sitediagnose score van 100% behaalt in WordPress
Nu je alles weet over de functie voor de site status, kunnen we ons concentreren op het behalen van de perfecte score.
Hier zijn 10 tips die je hierbij kunnen helpen.
-
Update je WordPress-installatie
Hoewel je waarschijnlijk al weet hoe eenvoudig dit is, kunnen we dit niet genoeg benadrukken. Tijdens het werken aan je WordPress website, negeer je wellicht gewoon de update meldingen die constant op je dashboard verschijnen en je constant smeken om je applicatie bij te werken.
Je bent misschien bang dat je dingen kapot maakt, in dat geval is het misschien een goed idee om op zoek te gaan naar een WordPress Professional die je WordPress updates en onderhoud kan uitvoeren.
WordPress biedt de mogelijkheid om beveiligingsupdates automatisch bij te werken, wat wordt aanbevolen, aangezien je WordPress-website anders kwetsbaar is voor hacks. Normale updates zal je zelf moeten doen.
De resultaten van de sitediagnose van de site zullen je als eerste op de hoogte stellen van een WordPress update en zullen het als een kritiek probleem beschouwen als een belangrijke update nog niet is doorgevoerd.
-
Werk je thema’s en plugins bij
Veel mensen lijken het bijwerken van thema’s en plugins te vergeten. Als de site eenmaal actief is, is alles in orde, toch? Fout! Veel plugins en thema’s worden na verloop van tijd kwetsbaar voor hackers. Dit kan komen vanwege verkeerde programmering of door nieuwe hacktechnieken. Het is erg belangrijk om ze up-to-date te houden.
Om die perfecte gezondheidsscore van de site te krijgen, moet je zich weer concentreren op de basisprincipes. Maak de grote sprong voorwaarts en update al je WordPress thema’s en plugins voordat de site diagnose van de website aangeeft dat je dat niet hebt gedaan.
Alle thema’s en plugins kunnen eenvoudig worden bijgewerkt met behulp van het reguliere WordPress updates dashboard dat toegankelijk is via ‘Updates’ onder ‘Dashboard’.
-
Ongebruikte thema’s en plugins verwijderen
Behalve het bijwerken van je huidige thema’s en plugins, is het ook belangrijk om thema’s en plugins die je ooit had toegevoegd, maar niet langer gebruikt, te verwijderen van je WordPress omgeving. Dit houdt niet alleen de gezondheid van je site onder controle, het biedt ook grote beveiligingsvoordelen voor je WordPress-site.
-
De nieuwste SQL Server-versies
Over updates gesproken, je database server software is de krachtpatser achter je WordPress content. Afhankelijk van de configuratie van je host, zijn er twee algemene SQL-opties die worden gebruikt: MySQL en MariaDB.
Als je vastbesloten bent om die 100% score op de site diagnose van je site te behalen, is het belangrijk om de nieuwste versie te gebruiken. WordPress raadt doorgaans aan om MySQL versie 5.6 of hoger te gebruiken, en MariaDB versie 10.1 of hoger. Updates komen echter regelmatig uit, en het is goed om hiervan op de hoogte te blijven.
Als je niet zeker weet hoe je je site moet bijwerken, is de gemakkelijkste manier om contact op te nemen met je hosting partij, zodat zij je hier verder bij kunnen helpen.
-
Upgrade naar de nieuwste PHP-versie
Als je je ooit afvraagt hoe WordPress achter de schermen werkt, dat is via PHP. PHP is de speciale programmeertaal waarmee WordPress goed en soepel kan functioneren. Door je PHP-versie up-to-date te houden, heb je toegang tot belangrijke prestatieverbeterende functies en nog betere beveiliging voor je site. Het is ook belangrijk op te merken dat oudere PHP-versies geen beveiligingsupdates meer ontvangen wanneer ze worden uitgefaseerd en daarom raadt WordPress aan om te updaten naar PHP-versie 7.3 of hoger. Bekijk hier welke versie van PHP op dit moment het meest recent is.
WordPress-hosts geven je vaak de mogelijkheid om je PHP-versie rechtstreeks op het dashboard te selecteren, maar je kunt altijd contact opnemen met je hosting partij voor alle hulp die je nodig hebt.
-
Schakel de foutopsporingsmodus uit
Omdat WordPress een site is die geschikt is voor miljoenen mensen, heeft het een standaard foutopsporingsprogramma dat automatisch belangrijke berichten genereert en naar ontwikkelaars verzendt. De belangrijkste tool is daarom de WP DEBUG op je WordPress-site.
Wanneer je site echter actief is, is het raadzaam om deze foutopsporingsmodus uit te schakelen, omdat deze een verscheidenheid aan kritieke informatie aan je bezoekers onthult en een mogelijke inbreuk op de beveiliging kan zijn. Daarom zal de site diagnose score van je WordPress site zeker worden beïnvloed als je die oude foutopsporingsmodus nog steeds hebt ingeschakeld.
-
SSL-certificaat installeren / HTTPS gebruiken
HTTPS is een veilige coderingsmethode op internet die de communicatie tussen je server en de browser van iedereen die je website bezoekt, verbergt. Alle betrouwbare websites hebben meestal een HTTPS-optie, en deze wordt ook ondersteund door veel webbrowsers die een groen hangslot bieden voor het geval een website HTTPS-codering biedt.
Om te voorkomen dat je WordPress-site wordt gemarkeerd als ‘niet veilig’ door webbrowsers die HTTPS-pagina’s zeer serieus nemen, moet je een SSL-certificaat installeren en je site van HTTP naar HTTPS verplaatsen.
Vanwege het belang ervan bieden veel hosts nu gratis SSL-certificaten aan die toegankelijk zijn via Let’s Encrypt. Bovendien zijn andere gratis en goedkope SSL-certificaten ook online beschikbaar.
-
Activeer je REST API
Met de WP REST API-functie kan je WordPress-kern effectief communiceren met andere web-, desktop- en mobiele applicaties. Dit helpt je WordPress-site om een goed content beheersysteem te worden dat de inhoud van je website opslaat en serveert wanneer die zichtbaar moet zijn op internet.
Hoewel de WP REST API standaard zou moeten zijn ingeschakeld, kunnen sommige plugins en ontwikkelaars deze met opzet uitschakelen. De enige manier om die perfecte gezondheidsscore van de site te krijgen, is door deze WP REST API ingeschakeld te laten, aangezien de gezondheidscontrole van de site dit zeker zal controleren op je WordPress-site.
-
Houd WP Cron ingeschakeld
WordPress blijft routinematige taken uitvoeren, zoals back-ups, berichten publiceren en routine-updates, helemaal alleen. Deze functie is geautomatiseerd via het cronjob-systeem, een speciale technologische functie die door de servers wordt gebruikt om geplande gebeurtenissen automatisch uit te voeren. Hoewel veel plugins op WordPress afhankelijk zijn van het cron-systeem om belangrijke taken uit te voeren, kunnen ze ook al zijn bronnen overnemen, waardoor het moeilijk wordt om de kerntaken van het systeem te automatiseren.
WP Cron moet zijn ingeschakeld op je WordPress-site en de eenvoudigste manier om dit te controleren is via een gratis WP Cron Status Checker-plug-in die een nieuwe dashboard widget biedt om te gebruiken. Als deze belangrijke functie niet werkt, kun je het repareren door naar de volgende code te zoeken in je wp-config.php-bestand:
define (‘DISABLE_WP_CRON’, true);
-
Installeer alle vereiste PHP-modules
Zoals eerder vermeld, spelen PHP-modules een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat alle taken op je site effectief worden uitgevoerd. De WordPress core zelf vertrouwt op een aantal PHP-modules die helpen bij het uitvoeren van belangrijke taken via de duizenden websites die de core afhandelt. Als een bepaalde module echter niet op je server kan worden gevonden, moet WordPress die functie volledig verwijderen.
Daarom is het belangrijk om te weten welke aanbevolen modules nodig zijn voor je WordPress website en deze tijdig installeert, zodat je WordPress installatie optimaal werkt en hierdoor de sitediagnose score van je site verlaagt.
Meer over de WordPress Sitediagnose functie
Voordat we deze beknopte handleiding om een perfecte site status score op WordPress te realiseren beëindigen zullen we nog ingaan op enkele andere vragen die je misschien hebt.
Je vraagt je misschien af of het nodig is om een 100% gezondheidscontrole van de site in WordPress te krijgen – en vrees niet, het antwoord is nee. Elke score boven de 80% wordt als goed genoeg beschouwd om je WordPress-site te laten werken zonder functionele fouten. Het voordeel van het behalen van een perfecte score is dat je hebt gezorgd dat je alle aanbevelingen van WordPress hebt gevolgd om ervoor te zorgen dat je website perfect werkt. Je laat dus niks aan het toeval over.
Voordat je begint met het oplossen van alle problemen die zijn gemarkeerd door de site diagnose van je website, is het vooral belangrijk om je eerst te concentreren op de kritieke problemen. Dit zijn problemen die de prestaties van je website belemmeren onmiddellijk moeten worden aangepakt.
Daarnaast is het ook belangrijk op te merken dat een perfecte sitediagnose score van de site niet garandeert dat je WordPress website honderd procent veilig is. Je zult je eigen WordPress beveiliging continu moeten blijven verbeteren om de site te beschermen tegen veel voorkomende bedreigingen.
Door je deze 10 tips te geven om een perfecte gezondheidsscore van de WordPress-site te garanderen, hopen we dat je zult werken aan het ontwikkelen van een site die niet alleen veilig is, maar ook up-to-date is en effectief werkt. Je website is tenslotte je eerste en laatste indruk voor je bezoekers.
Laat ons jouw WordPress installatie verbeteren
Wil jij de prestaties van jouw WordPress website verbeteren? Wij verbeteren jouw website graag op het gebied van snelheid, stabiliteit en veiligheid. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.