Zoekwoord kannibalisatie

Wanneer je meerdere pagina’s op uw website heeft die op hetzelfde zoekwoord zijn gericht, staat dit bekend als zoekwoord kannibalisatie (keyword cannibalisation). Als gevolg hiervan ga je de concurrentie met jezelf aan en eindigt elke pagina op je website met verminderde autoriteit. 

Kannibalisatie is een term die wordt gebruikt om aan te geven dat de zoekresultaten van een zoekmachine bepaalde resultaten bevatten die afkomstig zijn van dezelfde website. Dit kan een negatief effect hebben op de zoekresultaten, omdat het kan leiden tot minder relevante of minder interessante zoekresultaten voor de gebruiker. Kannibalisatie kan ook een negatief effect hebben op de prestaties van je website, omdat het kan leiden tot verlies van verkeer en inkomsten.

Hoe werkt zoekwoord kannibalisatie?

Zoekwoord kannibalisatie werkt als volgt: Als een website meerdere pagina’s of berichten heeft die gericht zijn op dezelfde zoekwoorden, kan dit leiden tot concurrentie tussen die pagina’s of berichten in de zoekresultaten. Dit kan ertoe leiden dat de zoekresultaten voor die zoekwoorden minder relevant zijn, omdat meerdere pagina’s of berichten van dezelfde website worden getoond in plaats van pagina’s of berichten van verschillende websites. Dit kan ook leiden tot een vermindering van het verkeer naar de website, omdat gebruikers wellicht de pagina’s of berichten van de website overslaan als ze al eerder dezelfde inhoud hebben gezien.

Om zoekwoord kannibalisatie te voorkomen, moeten webmasters ervoor zorgen dat ze niet te veel pagina’s of berichten hebben die gericht zijn op dezelfde zoekwoorden. Dit kan worden bereikt door het concentreren op specifieke zoekwoorden voor elke pagina of bericht, of door het combineren van pagina’s of berichten die vergelijkbare inhoud hebben. Op deze manier kan de webmaster ervoor zorgen dat de zoekresultaten relevant zijn voor de gebruiker en dat de prestaties van de website niet worden aangetast.

Hoe kan je kannibalisatie van zoekwoorden voorkomen?

Er zijn een aantal manieren om kannibalisatie van zoekwoorden te voorkomen:

  1. Onderzoek welke zoekwoorden je doelgroep gebruikt en richt je inhoud hierop.
  2. Maak gebruik van lange trefwoorden (long-tail keywords) in plaats van algemene trefwoorden.
  3. Maak unieke pagina’s voor elk trefwoord waarvoor je wilt ranken.
  4. Gebruik de zoekwoorden op de juiste plaatsen in je inhoud, zoals titels, meta-descripties en interne links.
  5. Identificeer de zoekwoorden waarvoor kannibalisatie plaatsvindt: Gebruik tools zoals de keyword cannibalization checker van Keylogs.
  6. Combineer vergelijkbare pagina’s of berichten: Als er meerdere pagina’s of berichten zijn die vergelijkbare inhoud bevatten, kun je deze samenvoegen in één pagina of bericht. Hierdoor wordt de inhoud gecentraliseerd en wordt de kans op kannibalisatie verminderd.Als u pagina’s of berichten wilt verwijderen of samenvoegen, kunt u 301-redirects gebruiken die linken naar de nieuwe pagina – zo weet Google dat alle kannibaliserende pagina’s nu onder 1 hoofdpagina vallen.
  7. Gebruik zoekwoorden in de inhoud van de pagina, maar overdrijf het niet, dit wordt beschouwd als keyword stuffing en kan slecht zijn voor de ranking van de pagina.

Samenvatting

Zoekwoord kannibalisatie kan echte problemen veroorzaken, daarom moet je je website regelmatig checken op problemen en deze oplossen. Dit zorgt ervoor dat je website optimaal rankt voor verschillende zoekwoorden.