XML

XML is een afkorting voor Extensible Markup Language. Het is een technologie die ontworpen is om gegevens in een gestructureerde manier op te slaan en te delen. Het is een uitgebreide versie van HTML dat informatie beschrijft met behulp van tags.

XML is een open standaard voor het delen van informatie via internet. Het is een universeel geaccepteerde manier om gegevens tussen verschillende applicaties uit te wisselen. Het is een taal die door alle grote computerplatforms wordt ondersteund.

XML is een flexibel formaat dat veel gebruikt wordt om complexe informatie te structureren, opslaan en te delen. XML-documenten zijn gebaseerd op een boomstructuur, waarbij elk element, of ‘node’, een unieke locatie heeft en gerelateerde gegevens bevat.

XML stelt ontwikkelaars in staat om gegevens te verzenden, opslaan en te delen met andere websites, applicaties en diensten. Het is een veelgebruikt formaat voor data-uitwisseling dat zeer geschikt is voor webontwikkeling. XML is ook een van de meest gebruikte formaten voor het opslaan en verzenden van gegevens in applicaties.

Historie van XML

HTML, een opmaaktaal gebaseerd op SGML (Standard Generalized Markup Language), werd zeer goed ontvangen nadat de ontwikkelaars het begin jaren negentig openbaar maakten. De populariteit van HTML heeft er echter toe geleid dat mensen snel de beperkingen ervan ontdekten. Dit leidde tot een zoektocht naar een flexibeler alternatief. In dit streven stelden sommige mensen voor om SGML te gebruiken, maar dat was te ingewikkeld en niet praktisch voor toepassing op een grotere schaal.

XML staat voor Extensive Markup Language. Het was het resultaat van de inspanningen die sommige SGML-wizards hebben geleverd om de beperkingen van HTML tegen te gaan. Een team van SGML-experts met ondersteuning van het world wide web consortium (W3C) heeft een groot deel van de complexiteit van de SGML geëlimineerd. Ze maakten het eenvoudiger en noemden het de Extensive Markup Language of XML. XML is niet bepaald een taal maar een metataal. Dat betekent dat XML in staat is om volgende talen te creëren door de gebruikers in staat te stellen de tags aan te passen.

Waarom is XML nuttig?

Omdat de SGML-werkgroep XML heeft gemaakt om te doen wat HTML niet kon, perfectioneerde XML de rol waarvoor ze het ontwikkelden. De eerste handige factor van XML is de flexibiliteit. Het stelt de gebruikers in staat om hun tags te definiëren, in tegenstelling tot HTML die een beperkt aantal vooraf gedefinieerde tags heeft. Deze factor maakt XML bijna grenzeloos. Bovendien slaat XML gegevens op in een formaat dat vrij is van hardware- en/of software afhankelijkheid. Dit maakt XML-gegevens compatibel met veel verschillende toepassingen en het delen tussen twee verschillende systemen eenvoudiger. Bovendien is XML voor iedereen gemakkelijker te lezen, of het nu mensen of machines zijn, waardoor de gegevens voor veel verschillende klanten en toepassingen beschikbaar zijn.

Waarin verschilt XML van HTML?

De Extensive Markup Language of XML lijkt qua syntaxis enigszins op HTML, aangezien beide talen opmaaktalen zijn en voortkomen uit SGML. XML is echter geen taal maar een basis voor het creëren van andere talen. XML definieert andere talen door verschillende tags aan te passen, terwijl HTML alleen codering toestaat met de set vooraf gedefinieerde tags. Bovendien geeft HTML de gegevens weer en formatteert ze, terwijl XML gegevens opslaat en overdraagt ​​tussen verschillende systemen.

Wat zijn enkele toepassingen van XML?

XML kent door zijn ‘uitgebreide’ factor wijdverbreide toepassingen. Het fungeert voornamelijk als basis om verschillende talen te creëren. XML slaat ook gegevens op in een gemakkelijk te lezen, eenvoudig tekstformaat. Hierdoor kunnen meer toepassingen eenvoudig toegang krijgen tot XML-gegevens en zijn zij in staat deze te lezen. Bovendien maakt XML het delen van bestanden tussen twee verschillende systemen via internet eenvoudiger, wat zonder XML een zeer moeilijke taak is voor webontwikkelaars.

WordPress en XML

XML is een veelgebruikt formaat in WordPress. XML wordt gebruikt om gegevens op te slaan en te delen. Het wordt gebruikt om WordPress-websites op te bouwen en te beheren.

XML wordt veel gebruikt in WordPress om de structuur van de website te definiëren. WordPress maakt gebruik van XML-tags om de content van een pagina te markeren. Deze tags bevatten informatie over de pagina, zoals titel, auteur, datum en categorie.

XML wordt ook gebruikt om plugins en thema’s te installeren en te beheren. WordPress biedt een XML-bestand met informatie over de plugin of het thema, waarmee de gebruiker de plugin of het thema kan installeren en configureren. WordPress gebruikt ook XML-tags om de content te genereren die op de pagina wordt weergegeven.

Daarnaast wordt XML ook gebruikt om gegevens tussen WordPress-websites uit te wisselen. WordPress biedt XML-feeds voor bepaalde content, zoals berichten, pagina’s en reacties. Deze XML-feeds kunnen worden gebruikt om content te delen met andere websites, en zo de content van een website te verbeteren.

Kortom, XML is een veelgebruikt formaat in WordPress en wordt gebruikt voor vele verschillende taken, waaronder het definiëren van de structuur van de website, het installeren en beheren van plugins en thema’s, en het delen van content met andere websites.