Wat is Javascript?

Wat is Javascript? - javascript

Wat is JavaScript en hoe werkt het?

JavaScript is een programmeertaal die wordt gebruikt om interactieve elementen op websites te creëren. Het maakt het mogelijk om bepaalde functies te activeren op een webpagina zonder dat de pagina helemaal opnieuw moet worden geladen. Dit zorgt voor een snellere en gebruiksvriendelijkere ervaring voor de gebruiker.

Waar wordt JavaScript voor gebruikt?

JavaScript wordt veelvuldig gebruikt voor het toevoegen van interactieve elementen op websites, zoals:

  • Dynamic Content: JavaScript maakt het mogelijk om inhoud op een webpagina te wijzigen zonder dat de pagina helemaal opnieuw moet worden geladen.
  • Form Validation: JavaScript kan worden gebruikt om te valideren of alle velden in een formulier correct zijn ingevuld voordat het formulier wordt verzonden.
  • Animaties: Met JavaScript kun je animaties toevoegen aan je website die zorgen voor een verhoogde gebruikerservaring.

javascript

Hoe werkt JavaScript?

JavaScript wordt uitgevoerd op de client-side, wat betekent dat het wordt uitgevoerd op de computer van de gebruiker in plaats van op de server. Dit zorgt voor een snellere uitvoering en minder belasting voor de server.

Wanneer een gebruiker een webpagina opent waar JavaScript is geïmplementeerd, zal de browser het JavaScript-script uitvoeren en de gewenste acties uitvoeren.

Hoe wordt JavaScript gebruikt in webontwikkeling?

JavaScript kan worden geïntegreerd in HTML– en CSS-bestanden. Het kan ook als apart script-bestand worden geschreven en aan een webpagina worden gekoppeld.

Om JavaScript te implementeren in een HTML-bestand, kun je het script tussen de tags <script> en </script> plaatsen. Het script kan ook in een apart script-bestand worden opgeslagen en aan de webpagina worden gekoppeld met de volgende code in het HTML-bestand:

<script src=”path/to/script.js”></script>

Conclusie

JavaScript is een krachtige programmeertaal die wordt gebruikt om interactieve elementen op websites te creëren. Het maakt het mogelijk om bepaalde functies te activeren op een webpagina zonder dat de pagina helemaal opnieuw moet worden geladen en zorgt daarmee voor een snellere en gebruiksvriendelijke gebruikerservaring.