Domain authority

Domain Authority (DA) is een door Moz ontwikkelde metriek. Het meet de kracht van een website en wordt vaak gebruikt om te voorspellen hoe goed een site zal ranken in zoekmachines. Een hoge DA betekent niet noodzakelijkerwijs dat een site goed zal ranken voor elk zoekwoord, maar het kan wel een goede indicatie zijn. In dit artikel leggen we uit wat Domain Authority is, hoe het werkt en geven we tips hoe je jouw DA kunt verhogen.

Hoe komt de Domain Authority tot stand?

Hoe MOZ de Domain Authority precies bepaalt en wat er precies in het algoritme zit, is niet vrij beschikbaar. Wat wel bekend is, is dat een MOZ Domain Authority score op verschillende manieren kan worden verhoogd. De hoeveelheid en kwaliteit van de backlinks naar jouw website, je content én andere technische aspecten spelen hierbij een grote rol. Je moet dus zorgen voor sterke backlinks die naar je website leiden en goede, waardevolle content. Als je website up-to-date is qua techniek helpt dit ook om een hoge MOZ Domain Authority te bereiken.

Hoe kun je de DA van jouw website controleren?

Het controleren van de Domain Authority (DA) van je website is een belangrijk onderdeel om een betere SEO-ranking te krijgen. De Chrome extensie MOZbar is een geweldig hulpmiddel voor het snel en gemakkelijke beoordelen van de DA van jouw website en die van je concurrenten. 

Je kunt ook de domain authority checker op de website van Moz gebruiken om handige informatie over je website te verkrijgen. Wanneer je de MOZ toolbar of domain authority checker gebruikt, weet je meteen waar je nu staat met jouw website DA en wat er nog verbeterd moet worden!

mozbar met domain authority telegraaf

mozbar met domain authority telegraaf website

Wat is een goede DA score?

Bij het bepalen van een goede Domein Autoriteit (DA) is concurrentie vanuit andere websites in je branche erg belangrijk. Het is ook afhankelijk van je concurrenten hoe goed je DA ranking eruit zal zien. 

Over het algemeen wordt een Domain Authority tussen 20 en 50 gezien als gemiddeld, tussen de 50 en 60 als goed en alles boven 60 is uitstekend.

Als je concurrentie hoger scoort dan jouw website, is het zaak je DA te verhogen, zij zullen dan immers met een gelijkwaardige pagina hoger scoren in de zoekresultaten van Google.

Hoe kan je de DA (domain authority) van je website verhogen?

Het verhogen van je domein autoriteit is beslist geen gemakkelijke taak. Het vereist consistente inspanning en hard werken. De belangrijkste manier om je DA op te bouwen is content van hoge kwaliteit te maken die waardevol is voor de lezers. 

Daarnaast moet je je richten op het verkrijgen van backlinks van gerenommeerde websites, omdat die kunnen helpen de relevantie van je website te verhogen in de ogen van zoekmachines. Er zijn diverse linkbuilding tactieken die hierbij kunnen helpen. 

Tenslotte is het belangrijk om SEO best practices toe te passen, zoals het effectief gebruiken van relevante zoekwoorden en het minimaliseren van de laadsnelheid van de pagina. 

Met inzet op al deze gebieden is het voor jou zeker mogelijk om je domein autoriteit geleidelijk te verhogen.

Invloed van DA op de organische ranking van jouw website

Een hoge domein autoriteit (DA) is essentieel voor je website om organisch te scoren in zoekmachines zoals Google. Per definitie is domain authority een door Moz gegeven score die voorspelt hoe goed een website zal scoren in de resultatenpagina’s van zoekmachines (SERP’s). Een hogere DA-score wijst op een hoger ranking potentieel. Hoe gezaghebbender je website is, hoe groter de kans dat Google en andere zoekmachines je een organische ranking boost geven. Dus als je je website bovenaan de zoekresultaten wilt krijgen en wilt zorgen voor consistent verkeer, is het belangrijk om te werken aan het verbeteren van je DA-score.

 groeiende domain authority

Veel gehoorde kritiek op Domain authority

Domein autoriteit (DA) is een belangrijke maatstaf voor het begrijpen van het SEO succes van een website, maar het is niet zonder kritiek. Sommige SEO’s bekritiseren DA omdat het te zwaar weegt op backlinks en geen rekening houdt met andere componenten van een website. 

Andere veelgehoorde kritiek is dat sites met veel onvolledige inhoud een hoge DA-score kunnen krijgen, gewoon omdat ze veel inkomende links van lage kwaliteit hebben. 

Bovendien weerspiegelt DA niet noodzakelijkerwijs de echte populariteit of de mate van betrokkenheid op de site, waardoor je je kan afvragen wat het nut ervan als SEO-metriek is.

Hoewel deze punten van kritiek kloppen, valt niet te ontkennen dat het bekijken van de DA van een website nuttig kan zijn bij het nemen van beslissingen voor de verbetering van de vindbaarheid in de zoekresultaten.

Samenvatting

In dit artikel vatten we kort samen wat Domain Authority is en hoe je de DA van jouw website kunt controleren. Wat een goede DA score is en hoe je die kan verhogen. We hebben gezien dat Domain Authority ook invloed heeft op de organische ranking van je website. Als je jouw DA score wilt verhogen moet je actief aan de slag gaan met linkbuilding, content optimalisatie en technisch SEO. Laat ons een plan voor jouw website opstellen om je Domain Authority (DA) score te verhogen. Met onze know-how en expertise zijn we in staat om het verschil te maken voor jouw website. Laten we meteen aan de slag gaan!