Wat is caching?

Wat is caching?

Het internet is slim, het is snel en het is efficiënt. Het web staat vol met dingen die je elke dag nodig hebt. Veel onderdelen worden geautomatiseerd, maar het is soms moeilijk om hier achter te komen. Caching is een web techniek die je op belangrijke manieren heeft geholpen, maar je was je hier misschien niet eens van bewust.

In dit artikel worden alle vragen over caching op een rijtje gezet. Natuurlijk hebben we allemaal gehoord over caches en caching, maar wat zijn dat? Caching is het proces waarmee belangrijke bestandskopieën worden opgeslagen. Die kopieën van bestanden worden vaak online verplaatst naar een tijdelijke locatie, waarvandaan ze gemakkelijk toegankelijk zijn. Deze tijdelijke locaties worden caches genoemd.

Wat zijn de voordelen van caching? Laten we het uitzoeken.

Wat is caching? DataOp welke manier is caching nuttig?

Caching is een groot voordeel. Het zorgt niet alleen een voordeel in snelheid voor de gebruikers van internet, maar ook voor mensen die hun content uploaden. Deze web techniek heeft talloze content providers geholpen. Hoe helpt caching precies voor hen?

Minder kosten

Er zijn altijd kosten verbonden aan het uploaden van content op internet. Data overdracht kost geld. Met caching verandert het spel. Als de lezer van je content de gegevens na het lezen in de cache heeft opgeslagen, kan dit je datakosten verlagen. Caching zorgt ervoor dat de content aangeleverd wordt vanuit de cache bij een verzoek naar de gevraagde content. Wat houdt dit in? Het betekent dat de netwerkactiviteit met een grote marge wordt verminderd. Het vermindert alle kosten die aan die activiteit zijn verbonden.

Consistente beschikbaarheid van content

Hoe vaak heb je als gebruiker een netwerkstoring ervaren? Waarschijnlijk vaak. Netwerkonderbrekingen zijn veel voorkomende problemen waarmee bijna iedereen te maken heeft gehad tijdens het gebruik van internet. Tijdens deze onderbrekingen bestaat het risico dat de gegevens die je gebruikte, verloren gaan en je ze opnieuw moet ophalen. Caching helpt voorkomen dat deze gegevens verloren gaan. Omdat de kopieën van deze bestanden in de cache worden opgeslagen, is het gemakkelijker om er toegang toe te krijgen. Op deze manier is de content die je nodig hebt beschikbaar, zelfs als er een netwerkstoring gaande is.

Hogere responsiviteit

Caching als web techniek blijkt op veel fronten nuttig te zijn. Het verhoogt ook de snelheid van het ophalen van gegevens. Als je kopieën van je bestanden of je gegevens in een cache heeft opgeslagen, duurt het niet lang om deze op te halen. Dit is je misschien opgevallen wanneer je voor de eerste keer en de tweede keer gegevens opvraagt. Wanneer je dit voor de eerste keer aanvraagt, is er een vertraging bij het ophalen van de gevraagde gegevens. Wanneer je echter op een andere dag of op een ander tijdstip hetzelfde aanvraagt, wordt de content veel sneller geleverd. 

Hardware optimalisatie

Hardware wordt vaak versleten door een teveel aan bestanden. Caching vermindert de belasting van de hardware, waardoor deze efficiënt gebruikt wordt. Wanneer veel van de bestanden naar de caches worden overgebracht, is het gemakkelijker om ze te openen. Daarnaast haalt het de aandacht weg van de hardware. Deze verminderde werkdruk zorgt ervoor dat de hardware beter presteert. Kortom, het is geoptimaliseerd voor betere prestaties. Het is een win-winsituatie. 

Wat is caching? Opslag Waar worden de gegevens in de cache opgeslagen?

In deze sectie lees je over een aantal technische termen. Je gegevens worden vaak op deze 3 locaties in de cache opgeslagen:

Browser Cache

Webbrowsers hebben zelf caches. Ze zijn klein van formaat maar niet te klein. Browsers hanteren hun eigen regels die bepalen wat er in de cache moet worden opgeslagen. Het grootste deel heeft te maken met waarover je vaak gegevens opvraagt. Deze gegevens worden ook in de cache opgeslagen. 

Als je een website met een schone cache wil bekijken kan je dit doen door CTRL + Shift + F5 (Windows) of Command + Shift + R (Mac). Regelmatig doen wij kleine aanpassingen aan een website voor een klant en vragen we hen op die manier de webpagina nog eens te laden. Daarna zijn alle wijzigingen te zien, ook als de aangepaste bestanden in de browsercache stonden.

Caching Proxies

Er zijn veel mensen die in eerste instantie niet degenen zijn die gegevens hebben opgevraagd, maar er ook van kunnen profiteren. Deze caching proxies werken op intermediaire basis. Dit betekent dat als de consument bestanden heeft opgevraagd bij jouw website, een andere server die gegevens ook kan cachen.

Reverse Cache

Soms, vanwege het belang van je gegevens, kan je server zijn eigen cache aanmaken. Dit om te voorkomen dat elke keer backend servers worden benaderd. Met deze caches kan eenvoudig aan je verzoeken worden voldaan. Het werkt als een omgekeerde cache, vandaar de naam.

Wat kunt je cachen?

De meeste caches zijn gebouwd om gemakkelijk beschikbaar materiaal te cachen. Dit materiaal heeft vaak de vorm van content die cache vriendelijk is. Content waar je aan kan denken: logo’s, media, JavaScript-bestanden, navigatiepictogrammen, style sheets (CSS) en andere content. Andere content kan alles zijn dat gemakkelijk kan worden gedownload.

Waarom zijn deze items cache vriendelijk? Omdat ze niet vaak veranderen. Het zijn elementen die vaak consistent zijn, daarom is het gemakkelijker om ze in de cache op te slaan. Ze kunnen voor lange tijd worden opgeslagen zonder dat een update nodig is.

Als je Caching wilt toepassen in WordPress adviseren wij WP Rocket te gebruiken. Met deze plugin worden vele onderdelen van je website slim gecached waardoor jouw WordPress website een stuk sneller zal presteren

Wat mag niet in de cache worden opgeslagen?

Dingen die onder de lijst met content vallen die niet in de cache mag worden opgeslagen, zijn gevoelig van aard. Denk hierbij aan informatie met betrekking tot bankieren of rekeningen die zeer gebruikersspecifiek zijn. Ook wanneer gegevens vaak worden gewijzigd, mag dat ook niet in de cache worden opgeslagen. Verder valt te denken aan roterende afbeeldingen, content met cookies en HTML-pagina’s.

Wat zijn enkele veelvoorkomende problemen die verband houden met caching?

Enkele van de meest voorkomende problemen bij caching zijn content die gebruikersspecifiek is. Dit omdat ze niet in de cache kunnen worden opgeslagen. Indien ze in de cache worden opgeslagen, is er een zeer groot risico dat de informatie wordt misbruikt. 

Daarnaast kan er content staan in een oud formaat waar al nieuwe formaten beschikbaar zijn om te gebruiken. Hierdoor kunnen de caches een verminderde functionaliteit hebben. Het beperkt de cache prestaties.

Samenvatting

Caching is een web techniek die enorm nuttig is geweest en zal blijven. Het zorgt ervoor dat webpagina’s sneller worden geleverd en zorgen ervoor dat er een fijne gebruikerservaring is.

Lees verder over hoe wij caching en andere technieken gebruiken om voor snelle WordPress websites te zorgen.