Content Management Systeem (CMS)

Een content management systeem, vaak afgekort tot CMS, is software waarmee je eenvoudige digitale inhoud kunt beheren. Het maakt het mogelijk om tekst, beelden en andere media op een website of app te plaatsen, te wijzigen en te verwijderen. Een CMS kan worden gebruikt om een eenvoudige website bij te houden of voor complexe webapplicaties met duizenden pagina’s. WordPress is een van de meest gebruikte content management systemen ter wereld. In dit artikel lees je wat een CMS is, welke voordelen het biedt en welke soorten er zijn. (verder schrijven over waarom een CMS nuttig kan zijn voor bedrijven)

De kracht van een CMS

Een content management systeem is een computerprogramma waarmee je gemakkelijk en snel een website of blog kunt maken zonder dat je hiervoor kennis van html of andere programmeertalen nodig hebt.

Het gebruik van een content management systeem (CMS) is dé manier om eigenzinnige webpagina’s of blogs te creëren zonder dat er dure ontwerpers of programmeurs worden ingehuurd. Met slechts enkele muisklikken kun je pagina’s maken, monster artikelen schrijven, foto’s en video’s uploaden en meer – zonder zelf HTML-code te hoeven schrijven. 

Zoekmachines zoals Google hebben ook hun voordeel bij het gebruik van CMS; de technologie maakt het mogelijk om zoekmachinevriendelijke url-structuur aan te bieden waar met gemak op te navigeren is. In feite stelt het gebruikers in staat om sneller dan ooit vooraan in zoekmachine resultaten te komen.

Wat is een Content Management Systeem (CMS) - Content Management Systeem

Een goed Content Management Systeem biedt content in vele vormen

Als je een CMS zoals WordPress gebruikt, is het heel eenvoudig om afbeeldingen, tekst of zelfs video’s op je website te plaatsen en deze vervolgens te publiceren. Je kunt deze content uploaden in elke vorm en formaat wat jij wilt en heel eenvoudig aanpassen naar behoefte. 

Of je nu korte blogposts schrijft, portfolio’s uploadt of een tutorial maakt in de vorm van een video; het CMS biedt alle tools die je nodig hebt om je content aan je bezoekers te tonen.

Voorbeelden van Content Management Systemen

Er zijn veel Content Management Systemen om uit te kiezen, maar de meest populaire manieren om een website te beheren is met het door middel van WordPress, Joomla! of Drupal. Alhoewel het marktaandeel van WordPress met 43% veruit het grootste is.

Bekijk hier het marktaandeel per CMS

Al deze CMS-platforms bieden krachtige tools aan voor webontwikkeling en -ontwerp, waardoor webdesigners hun websites kunnen maken en beheren zoals ze willen. Ze hebben allemaal hun unieke eigenschappen die het gebruik ervan interessant maken voor gebruikers met verschillende behoeften. Vaak is het ook mogelijk content te exporteren van het ene CMS naar het andere.

Conclusie

Een goed content management systeem (CMS) zorgt ervoor dat je heel eenvoudig zelf een website of blog kunt maken waar anderen naar toe kunnen surfen. Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft CMS’en, maar de meest populaire zijn WordPress, Joomla! en Drupal. Als je eenmaal gekozen hebt voor een bepaald CMS is het kinderspel om teksten, video’s en afbeeldingen toe te voegen aan je website of blog. Ook als je wijzigingen wilt maken of iets wilt toevoegen hoeft dat niet altijd door een professionele webdesigner.

Vaak blijkt echter, dat voor meer complexe functionaliteiten of maatwerk het toch handig is om advies van ervaren experts in te winnen. Laat daarom jouw professionele website ontwikkelen door een ervaren WordPress bureau dat naast ontwerp ook naar zoekmachine optimalisatie en veiligheid van jouw CMS kijkt. Neem contact met ons op en wij ontwikkelen graag een doelgerichte WordPress website op maat voor jouw bedrijf.