Content Delivery Network CDN

Een Content Delivery Network, kortweg CDN, is een knooppunt van opgeslagen content waar de gebruiker gemakkelijk toegang tot webpagina’s kan krijgen. Het idee van een CDN is het bieden van een betere gebruikerservaring. Wanneer een gebruiker content op internet opvraagt, kan de webpagina snel aan de gebruiker worden weergegeven, waar ter wereld men zich ook bevindt. Op deze manier kunnen gebruikers op de snelste manier informatie krijgen. 

Een Content Delivery Network heeft te maken met mensen die met internet werken. Iedereen vertrouwt op internet voor alle soorten informatie die ze nodig hebben. Het is zeer waarschijnlijk dat je een webpagina nodig hebt die afkomstig is uit een ver land en dat je de webpagina erg traag laad. Maar doordat er CDN’s zijn, krijg je binnen de kortste keren de vereiste informatie. 

Dit artikel legt de basisprincipes van CDN aan je uit.

Achtergrond van CDN

De geschiedenis van het creëren van een Content Delivery Network dateert van ruim 20 jaar geleden. Sinds de oprichting is er gewerkt om het te bestuderen en te verbeteren. 

Akamai Technologies, Inc., gevestigd in Cambridge, Massachusetts, was de eerste die Content Delivery Networks oprichtte. Tegenwoordig wordt 15-30% van het internetverkeer beheerd door hun CDN’s en hebben ze meer dan 2200 server locaties in 120 landen. Afgezien daarvan zijn ze aangesloten bij meer dan 1500 netwerken. 

Sinds de oprichting van CDN’s hebben ze verschillende veranderingen en verbeteringen ondergaan. Hun aard van service is verbeterd en verschillende content zoals webpagina’s, video’s en audio is over de hele wereld beschikbaar. De evolutie van CDN’s omvat moderne manieren om aan de gebruikersvereisten te voldoen en een betere online ervaring die zal meegaan met de geavanceerde technologische revoluties. 

Hoe werkt een CDN? 

Een Content Delivery Network speelt een grote rol als het gaat om een ​​betere ervaring op internet. Je vraagt ​​je misschien af hoe het feitelijke mechanisme is achter een CDN werkt? Dit is minder complex dan je denkt. In eenvoudige bewoordingen zit het Content Delivery Network tussen een content provider en een gebruiker in. 

Via een CDN worden kopieën van webpagina’s geleverd aan servers die zich geografisch op verschillende locaties bevinden. Wanneer een gebruiker een verzoek verzendt, stuurt CDN het door naar de dichtstbijzijnde server. Deze server reageert dan en levert de vereiste content. 

 Content Delivery Network CDN Traffic

Waarom een CDN?

Het is duidelijk dat bijna iedereen op zoek is naar content op internet. Traffic (verkeer), noemen we dat. Bij het ophalen van veel informatie is het mogelijk dat je een trage weergave van de content ervaart. Een Content Delivery Network helpt hierbij. Dankzij een CDN verbetert de efficiëntie van de content levering. De koppeling tussen content provider en content ontvanger (gebruiker) werkt op een manier dat de webpagina op de snelst mogelijke manier wordt aangeboden. 

Voordelen van een Content Delivery Network

Snelheid is het enige dat telt in dit nieuwe, snelle en geavanceerde tijdperk. Een vertraging van seconden kan veel schade toebrengen aan gebruikers die voor hun dagelijkse leven erg afhankelijk zijn van internet. Content Delivery Networks maakt het leven gemakkelijker door enkele van de uitzonderlijke voordelen te bieden, zoals:

 • Content overal toegankelijk maken
 • Elimineren van online storingen
 • Wereldwijde transacties
 • Versnellen van de levering van content vanuit verschillende hoeken van de wereld
 • Verbeteren van bedrijfsprocessen
 • Minder vertraging, meer gemak
 • Minder netwerk opstoppingen, betere site-ervaring 
 • En de lijst gaat maar door….

Content Delivery Network CDN Worldwide

Welk type content wordt geleverd door Content Delivery Networks?

Er zijn allerlei soorten content op internet. Video, audio, informatie, streams, apps, games of welke updates dan ook, CDN levert allerlei soorten content. Met een aantal servers is het gemakkelijker om in hoog tempo toegang te krijgen tot elk type content.

Helpt een CDN je met zaken? 

Met de oprukkende wereld gaan ook verschillende industrieën vooruit. De nieuwe manieren om geld te verdienen zijn niet alleen haalbaar, maar ook waardevol. 

In het huidige tijdperk zijn bedrijven online. Het internet is de meest bezochte plaats geworden, niet alleen voor informatieve content, maar ook voor verdien- en zakelijke doeleinden. Neem bijvoorbeeld online winkelen. Een CDN werkt eraan om de barrières tussen consument en verkoper weg te nemen. Afgezien daarvan hebben content providers meestal te maken met veel problemen met betrekking tot de levering van content, die wordt opgelost door Content Delivery Networks.

Hoe is een CDN gekoppeld aan je beveiliging? 

Naarmate het aantal digitale tools toeneemt, nemen ook beveiligingsproblemen toe. Content Delivery Network-servers kunnen worden gekaapt. Zodra de kaper toegang krijgt tot informatie in de cache, kan je content worden misbruikt. De informatie kan wachtwoorden, e-mails en andere gevoelige informatie bevatten die goede zorg nodig heeft. 

Een van de beste manieren om dergelijke schade te voorkomen, is door een goed Content Delivery Network te kiezen. 

Wat is het beste Content Delivery Network?

Eerlijk gezegd hangt het antwoord af van je behoeften. Er zijn verschillende overwegingen waar je op moet letten bij het kiezen van CDN. Je CDN moet bijvoorbeeld geschikt zijn voor de behoeften van je organisatie. Je moet vragen beantwoorden zoals wat voor soort bedrijf heb je? Is dit lokaal of globaal? Evenzo zijn er andere overwegingen, zoals: 

 • Geografie van het publiek
 • Je budget
 • Reactietijd, latentie en stabiliteit
 • Prijsmodel 
 • Beveiliging en ondersteuning

Tot dusver kunnen Content Delivery Networks worden uitgeroepen tot een van de meest effectieve revoluties in de wereld van het internet. De snelheid en het gemak van online gebruikerservaringen heeft een aantal mogelijkheden geopend voor mensen over de hele wereld.

Webconstructions Delft biedt verschillende hosting mogelijkheden met een CDN. Neem contact met ons op om te praten over je webhosting wensen.