backlinks

Wat zijn backlinks? De term backlinks zie je vaak voorbij komen als het gaat over zoekmachineoptimalisatie. Maar wat zijn backlinks nou? En waarom zijn ze zo belangrijk?

Een backlink voor een bepaalde webresource, is een link van een andere website naar die webresource. Een webresource kan een website, webpagina of webdirectory zijn. Een backlink is een referentie die vergelijkbaar is met een citaat.

Waarom zijn Backlinks belangrijk?

Backlinks zijn een belangrijke factor om te scoren in Google. Google houdt een geheime ranking bij van de waarde van een website. Als waardevolle websites een link naar jouw website plaatsen zorgt dit ervoor dat jouw website ook een stukje waardevoller wordt. Dit noemt men link juice.

Het is dan ook zaak om kwalitatieve websites te laten linken naar jouw WordPress website.

Hoe kom ik aan backlinks?

Om aan backlinks te komen bestaan verschillende mogelijkheden, o.a.:

  • Een gastblog schrijven over een bepaald onderwerp met een link naar jouw website
  • Bestaande websites met artikelen over een bepaald onderwerp benaderen met het verzoek of men wil linken naar jouw artikel over datzelfde onderwerp
  • Google My Business – hierdoor kan je ook lokaal gevonden worden via Google Maps
  • Social media links: Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Pinterest, enz.
  • Links op directory websites als de telefoongids, startpagina, openingstijden.nl (Bekijk onderaan dit artikel een grotere lijst met directory websites)

Welke backlinks heb ik?

Om te zien welke websites er op dit moment naar jouw pagina linken kan je gebruik maken van een van de onderstaande backlink checker tools om dit te controleren:

Is het veilig om backlinks te krijgen?

Google houdt in de gaten wat voor backlink profiel je hebt. Dit houdt in dat wordt gekeken naar de variatie in links. Een logisch profiel heeft veel variatie in het type links. Lees hier meer over een gezond backlink profiel.

Links met een hoge spam score kunnen jouw rankings ook negatief beïnvloeden. Als jij geassocieerd wordt met een spammy website, wordt jouw spamscore automatisch ook hoger. Controleer daarom of je backlinks met een te hoge spamscore hebt. Is dit het geval dan kan je de linkende partij benaderen om de link te verwijderen of hier een no-follow link van te maken. Geven zij hier geen gehoor aan, dan kan je Google vragen de inkomende link als afgewezen te beschouwen (disavow), Lees hierover meer op deze Google pagina over het afwijzen van inkomende links.

Een ding is zeker: koop nooit links! Er zijn bedrijven die backlinks verkopen. Google bestraft websites die proberen om op een oneerlijke manier aan backlinks proberen te komen. Zij kunnen hiervoor penalties uitdelen. Dit wil zeggen dat jouw zoekresultaat helemaal onderaan komt te staan in de zoekresultaten van Google – wat je dus virtueel onvindbaar maakt.

Directory links

Hieronder staat een lijst van zogenaamde directories, pagina’s die een index maken van bepaalde typen websites. Dit soort directory pagina’s kunnen helpen om jouw website te duiden op een bepaalde term, zodat jij hier beter op scoort. Vaak bieden zij een linkruil aan.

Een linkruil houdt in dat zij een backlink naar hun website terug vragen, om zodoende zelf ook link juice naar hun website terug te ontvangen. Je hebt hier alleen voordeel aan, als de domein autoriteit van een dergelijke website hoger is dan jouw domein autoriteit, en er niet al teveel links op de pagina staan. De link juice wordt immers verdeeld over de verschillende links.

Wat jouw exacte domein autoriteit precies is, is onbekend. Maar tools als Ahrefs, Semrush en Moz kunnen wel een indicatie geven.

Lijst van directories die linkruil aanbieden

Hieronder zijn een aantal voorbeelden van directories die linkruil aanbieden.

startplezier.nl, links.nl, www.webdesign-info.nl