wat is AMP

Wat is AMP?

Als je veel bezig bent met het ontwikkelen van mobiele websites, kan de term AMP je niet ontgaan zijn. In dit artikel leg ik je uit wat Accelerated Mobile Pages zijn en waarom dit een belangrijke toevoeging is van jouw mobiele website. Niet alleen vanuit het oogpunt van een gebruiker, maar ook vanuit Google. Dit is de definitie vanuit Wikipedia:

Accelerated Mobile Pages zijn webpagina’s met statische content, geoptimaliseerd voor browsen op mobiele apparaten. AMP documenten zijn ontwikkeld in “AMP HTML”, een open framework speciaal ontworpen met bestaande webtechnologie voor het ontwikkelen van kleine en snelle webpagina’s. AMP wordt geleid door Google. 

Zoals je kunt lezen zijn AMP pagina’s dus webpagina’s geoptimaliseerd voor het browsen op mobiele apparaten. In de volgende hoofdstukken ga ik dieper in op hoe deze techniek werkt en waarom dit een belangrijke meerwaarde heeft voor een website die gericht is op mobiele bezoekers.

Hoe werkt AMP?

AMP staat voor Accelerated Mobile Pages. Zoals de term al zegt, gaat het hier om versnelde pagina’s voor mobiel. Laten we dieper duiken in hoe die versnelling werkt en waarom dit belangrijk is voor de bezoeker. Uit cijfers van Oberlo blijkt dat inmiddels ruim 52% van de bezoekers wereldwijd mobiel gebruikt (54,7 % als je tablets hierbij optelt). Zodoende wordt het hebben van een snelle mobiele website steeds belangrijker.

Google houdt van snelle websites, dit is waarom zij ontwikkelaars willen helpen om een zo snel mogelijke website te creëren voor hun bezoekers. Zo hebben zij de gratis tool Google Pagespeed Insights ontwikkeld, waarmee je jouw website kunt controleren op snelheid. Ook geven ze hier tips om de snelheid te verbeteren. Zoals je kan zien, is hun indeling hier mobile-first. Zij schalen mobiel verkeer in als belangrijker dan desktop verkeer.

Omdat Google erkent dat mobiele websites steeds belangrijker worden, hebben zij een standaard ontwikkeld die snellere websites laad op mobiel: AMP. Wat deze techniek doet, is een gestripte versie van de normale website tonen, waarbij alleen de basiselementen van een website worden getoond. De content wordt zoveel mogelijk statisch aangeboden doormiddel van caching. Dit zorgt ervoor dat browsers de pagina razendsnel kunnen laden. Het doel van Google is om AMP over te zetten naar het gehele mobiele web.

Waarom is AMP belangrijk?

Nu je weet hoe AMP werkt, zal je ook begrijpen dat AMP voor veel snellere pagina’s zorgt. En dit is belangrijk. Een snellere pagina zorgt immers voor een betere gebruikerservaring. Uit diverse onderzoeken is gebleken, dat hoe langer het duurt om een pagina te laden, des te sneller mensen geneigd zijn om de pagina te verlaten. Maar andersom geldt ook: hoe sneller de website is, hoe beter de ervaring en dus hoe meer een gebruiker geneigd is om te doen waarvoor hij op de pagina is gekomen (conversie). Je kan meer lezen over het belang van een snelle website en hoe Webconstructions Delft hier mee omgaat op de pagina snelle WordPress website.

AMP en zoekmachineoptimalisatie (SEO)

Naast snelheid en een fijne gebruikerservaring waardoor bezoekers meer tijd op een website spenderen, is AMP ook een belangrijke factor voor SEO. Als je op je mobiel Google gebruikt om te zoeken naar een bepaalde term, kan je hele andere resultaten zien dan wanneer je op dezelfde term zoekt op een laptop. Google streeft ernaar om het beste zoekresultaat te tonen in de beste vorm. Als websites geoptimaliseerd zijn doormiddel van AMP, zie je dit terug in de zoekresultaten. Je ziet hier bij een zoekresultaat dan een klein bliksemschichtje staan om aan te geven dat de website is geoptimaliseerd middels AMP.

AMP - resultaat op desktop

Zoekresultaat op desktop

AMP resultaat op mobiel

AMP zoekresultaat op mobiel


Hoe krijg ik een AMP website?

Op de officiële ontwikkelaarssite van Google: amp.dev kan je meer informatie vinden over AMP en hoe je dit kan integreren in jouw website. Er is een uitgebreide informatie sectie over alle mogelijkheden en verschillende real-live voorbeelden van AMP websites.

AMP voor WordPress

Heb jij een WordPress website? Dan zijn er diverse plugins om je website om te zetten naar AMP. Wij adviseren je de om de volgende (gratis) plugin installeren:

AMP for WP

AMP for WordPress

Ten opzichte van andere AMP plugins is AMP for WP verreweg het meest geavanceerd. De standaard plugin is gratis en bied je de mogelijkheid om al je normale pagina’s en posts om te zetten naar AMP pagina’s. Deze pagina’s zijn dan te benaderen via /amp, dus bijvoorbeeld: https://webconstructions.nl/amp

Enkele voordelen van AMP for WP op een rijtje:

  • Biedt ondersteuning voor verschillende custom post types (CPT)
  • Geeft je de mogelijkheid om per pagina de inhoud te overschrijven.
  • SEO integratie van diverse plugins zoals Yoast en Rank Math
  • Mogelijkheid om styling zelf aan te passen
  • Vele betaalde uitbreidingen zoals compatibiliteit met: Woocommerce, Page builders, Gravity Forms, WPML en vele andere